Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Melyek a vakbélgyulladás tünetei? Mutatjuk!

hillvital.hu
2022. 12. 07. 14:20:00

A hasfájás elég gyakori probléma, többféle betegség tünete lehet, többek között akár a vakbélgyulladásé is.

De milyen egyéb tünetek jelzik még ezt a betegséget? Mikor forduljunk orvoshoz?


A vakbélgyulladás a vastagbél kezdeti szakaszát képező vakbélből kiinduló féregnyúlvány gyulladása.
 

A betegség leggyakrabban 10 és 35 év között jelentkezik. A gyulladás kialakulását a féregnyúlvány elzáródása okozza.
 


Ez legtöbbször a bélsárkő miatt következik be.

 

Erre a túl kemény széklet hívhatja fel a figyelmet. De az elzáródás oka lehet még valamilyen idegen test is, a közvetlen kiváltó ok viszont gyakran ismeretlen marad. Sokszor nem egyszerű megállapítani a betegséget.  Egyéb tünetei: rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, többszöri hányás, hőemelkedés és láz. De a vezető tünete a jobb csípőárokban megjelenő fájdalom, ami nyomásra igen intenzív fájdalmat produkál.
 

Ezen a területen megfigyelhető a hasizomzat hirtelen összehúzódása, amely járhat a bőr érzékenységével is. Ha a betegség akut formában jelentkezik, azonnal orvosi ellátást igényel, ugyanis perforálódhat, vagyis átfúródhat a bél fala. De szövődményként bekövetkezhet hashártyagyulladás is. Ha a tünetek erősödnek, azonnali sebészeti beavatkozás szükséges.
 

Addig is, míg az orvos vagy a mentő megérkezik, a gyulladt területet lehet helyileg jegelni, és azonnal ágyba fektetni a beteget. 
 

A vakbélgyulladás tünetei

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés