Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A vakbélgyulladás tünetei, melyekre oda kell figyelni!

2023. 06. 23. 11:04:00 hillvital.hu

A hasfájás elég gyakori probléma, többféle betegség tünete lehet, többek között akár a vakbélgyulladásé is.

 

A vakbélgyulladás, orvosi nevén appendicitis, a vakbél (appendix) gyulladását jelenti. 


A vakbélgyulladás a vastagbél kezdeti szakaszát képező vakbélből kiinduló féregnyúlvány gyulladása. A vakbélgyulladás akkor fordul elő, ha a vakbélben felgyülemlik és begyullad valamilyen anyag, például bélsár vagy nyálka. Ennek a begyulladt állapotnak több oka lehet, például az, hogy a vakbélbe bekerülő anyagok elzárják a belsejét, vagy fertőzés alakul ki.

A betegség általában 10 és 30 év közötti embereknél jelentkezik, de előfordulhat bármilyen életkorban.

A vakbélgyulladás (appendicitis) tünetei változóak lehetnek, és az egyének között is eltérőek lehetnek, azonban általánosságban a következők jellemzőek

 

Hasfájdalom: A vakbél tünetei közül ez a legjellemzőbb tünet. Kezdetben általában a köldök környékén jelentkezik, majd fokozatosan a jobb alsó hasi területre helyeződik át. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, és állandó vagy hullámzó jellegű. A legtöbb esetben a fájdalom növekszik a nyomás vagy mozgás hatására.

 

Érzékenység és feszülés: A jobb alsó hasi terület érzékeny lehet a nyomásra és megnyomásra. Az érintett terület feszültnek és keménynek érezhető.

 

Hányinger és hányás: Sok ember tapasztalhat hányingert vagy hányást a vakbélgyulladás korai szakaszában. Ez a tünet gyakran társulhat az étvágytalansággal is.

 

Étvágytalanság: Az étvágy elvesztése, az étel iránti érdeklődés csökkenése is előfordulhat vakbélgyulladás esetén. Az érintett személyek gyakran nem érzik magukat éhesnek, vagy a fájdalom miatt nem tudnak étkezni.

 

Láz: Egyes vakbélgyulladásos esetekben láz is kialakulhat. A testhőmérséklet emelkedése általában mérsékelt, de magasabb láz is előfordulhat, különösen, ha a vakbél perforálódik vagy komplikációk lépnek fel.

 

Változó székletürítés: Az egyének tapasztalhatnak székrekedést vagy hasmenést. A vakbélgyulladás következtében fellépő gyulladás és duzzanat befolyásolhatja a bélmozgást és a normális székletürítést.

 

Ha a betegség akut formában jelentkezik, azonnal orvosi ellátást igényel, ugyanis perforálódhat, vagyis átfúródhat a bél fala. De szövődményként bekövetkezhet hashártyagyulladás is. Ha a tünetek erősödnek, azonnali sebészeti beavatkozás szükséges.
 

Addig is, míg az orvos vagy a mentő megérkezik, a gyulladt területet lehet helyileg jegelni, és azonnal ágyba fektetni a beteget. 
 

A vakbélgyulladás tünetei