Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mit érdemes tudni a vállfájdalomról? - Mutatjuk!

2023. 06. 26. 09:23:00 hillvital.hu

A kar emelésével járó vállfájdalom egy igen jellegzetes tünet, amely gyakran a rotátor köpenyhez köthető.
 

Amikor a vállízület feletti tér beszűkül, akkor a kar emelésekor a rotátor köpeny elkezd súrlódni a felette lévő csontban, ez pedig a sorozatos használat miatt vállfájdalomhoz vezethet, begyulladhat, és a mozgást is képes korlátozni.
 

 

A rotátor köpeny a vállízületet körülvevő 4 izomból áll össze. Ez tartja a felkarfejet a vállízület közepén minden egyes mozgásnál, de segíti a váll emelését és a forgómozgásokban is szerepet játszik.
 

A rotátor köpeny felett a lapocka nyúlványa található. A kettő között egy vékony anyaggal töltött nyáktömlő található.
 

Ennek a tömlőnek az a feladata, hogy csökkentse a súrlódást a kar mozgása közben. Ha ebben a komplex rendszerben akármi is meghibásodik, akkor a rotátor köpeny egyre közelebb kerül vállcsúcshoz és ilyenkor 70 fokban a kar emelése beakadhat.
 

A vállfájdalmak tünetei csak folyamatosan alakulnak ki.

A kezdetekben csak enyhe válltájba sugárzó fájdalom érezhető, ez pedig pihenéskor és mozgatáskor is érezhető. Az eleinte csak tompa fájdalom egyre csak fokozódik és később már éjszaka is jelentkezik annyira, hogy fel is ébredsz rá. Az is lehet, hogy az érintett oldalon feküdni sem tudsz majd.
 


A fej feletti mozgásoknál akár nyilalló vállfájdalmat is érezhetsz.
Kezdetben a kar emelő mozgásai szűkülnek, később pedig a forgó mozgások is, tehát szinte mindenféle mozdulat fájdalomba torkollik.

 

A vállfájdalom kar emelésekor a legtöbbször az inak sérülésekor, azok gyulladásakor alakulhat ki. Legtöbbször azoknál jelentkezik, akik munkájuk, vagy hobbijuk során rendszeresen a fej fölé emelik a karjukat.
 

A legtöbb esetben egy hatásos kezelés javulást szokott hozni a beteg számára. Ilyenkor érdemes kerülni a fájdalmat okozó mozgást. Érdemes gyógytornára járni egy szakemberhez. Ha továbbra is fennáll a vállfájdalom a kar emeléskor akkor Ajánlott a gyógynövényes balzsamok használata is mivel ezek a gyulladást is képesek csökkenteni.

Vállfájdalom kar emelésekor