Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Takaríts vegyszerek nélkül!

2023. 07. 04. 09:38:00 hillvital.hu

Az a szerencse, hogy nem csak vegyszerek segítségével varázsolható tisztává az otthonunk. A természetes módszerek rendkívül hatékonyak, az áruk is sokkal olcsóbb és még egészséges az emberre és a környezetre nézve is.
 

A takarítás előtt be kell előbb szerezni néhány alapanyagot. Az a jó hír, hogy az alapanyagok nagy része megtalálható a háztartások nagy részében. Szükséged van szódabikarbónára és sóra is. Mindkettő nagyon jól tisztít, szagtalanít és nagyon jó súrolószer is. A bórax nagyon jól fertőtlenít, tisztít és szagtalanít. Az ecet az egyik legjobb természetes tisztítószer. Hozzájárul a szennyeződések eltávolításához, megelőzhető vele a penészedés és vízkő is. Nagyon erős baktériumölő és frissítő hatása is van.Nagyon hatásos súrolóport lehet készíteni egy rész bóraxból, egy rész szódabikarbónából és egy rész sóból. Csak rá kell szórni a tisztítandó felületre és át kell dörzsölni egy szivaccsal.


A WC és a lefolyó tisztításához csupán egy fél csésze szódabikarbónát kell a WC-be és a lefolyóba önteni, ezután egy csésze ecetet. Hagyni kell legalább negyed órát, aztán át kell öblíteni forró vízzel. Ezt a műveletet meg lehet ismételni ha nem volt elég hatékony.

Egy nagyon jó üvegtisztítóhoz csak össze kell keverni egy negyed csésze ecetet és négy csésze langyos vizet. Csak rá kell szórni a kívánt felületre és át kell dörzsölni egy száraz ronggyal. A vízkő eltávolításához rendkívül hatásos az ecet. A csaptelepek tisztításához csak be kell áztatni egy rongyot ecetbe majd a rongyot rá kell tekerni a felületre, hagyni kell rajta néhány óráig állni vagy akár egy egész estén keresztül. A penészfoltok ellen szokták használni a bórax és az ecet keverékét. Azonos arányban kell összekeverni. A pasztát rá kell kenni az érintett felületre, át kell súrolni alaposan, majd át kell öblíteni egy kis meleg vízzel.

Egy citrom kifacsart leve, egy evőkanál olaj és egy evőkanál víz keveréke nagyon hatásos bútorápolót eredményez. Csak alaposan össze kell rázni egy kis edényben. A régi szőnyegek felfrissíthetőek egy egyszerű keverék segítségével. Csupán össze kell keverni egy csésze szódabikarbónát, fél csésze bóraxal és 10-15 csepp valamilyen tetszőleges illóolajjal. A kapott keveréket egy jól záródó edénybe kell tenni és aminek érdemes lyukat fúrni a tetejére, hogy lehessen vele szórni. Jól meg kell vele szórni a szőnyeget, várni kell vele 15 percet, aztán ki kell porszívózni.

Takaríts vegyszerek nélkül!