Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Vérszegénység gyerekeknél

2023. 06. 27. 09:57:00 hillvital.hu

Minden hetedik 2 éves gyermek vérszegény, amely a vasban szegény táplálkozásra vezethető vissza.
 

A vashiányos vérszegénység olyan kényszert eredményez, hogy a gyerek valósággal felfalja az elé kerülő koszt, földet, jeget, havat vagy bármilyen arra alkalmatlan tárgyat. Hosszútávon agyfejlődési rendellenességet okozhat a dolog.

 

Tehát fontos a megfelelő élettani vasbevitel biztosítása a gyermekek számára.

Emellett C-vitamin bevitel szintén fontos, mert elősegíti a vas felszívódását. Magas vastartalmú élelmiszerek a húsok, főzelékek, a máj. Sajnos hozzájárul ehhez az is, hogy a gyerekek egyoldalúan táplálkoznak, hiába akar az ember többféle ételt etetni velük nem eszik azt. Amennyiben ha sok vasszegény ételt fogyasztanak, akkor is kialakulhat a vérszegénység. Azoknál a gyerekeknél akik táplálékfelszívódási zavarokkal küzdenek, nem csak a táplálék hanem a vas felszívódása a bélrendszerből is problémát jelenthet.

Több rizikófaktora is lehet a vashiányos vérszegénységnek. Ilyen lehet a vegetáriánus étkezés, a bőséges menstruáció vagy akár a túlzott tejfogyasztás.

 

A vérszegénység gyerekeknél a következő tünetek produkálhatja

A vérszegénység tünetei gyerekeknél többfélék lehetnek, mivel a vörösvértestek központi szerepet játszanak a szervezetben. Csecsemőknél és kisdedeknél akár előfordulhat szellemi lassulás és a mozgásfejlődés is visszamaradhat. A kicsinek a testsúlya is stagnálhat és akár csökkenhet is. A nagyobb gyerekeknél akár fáradékonyságot is okozhat valamint a fizikai teljesítőképesség is csökkenhet. Kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, szédülés és étvágytalanság. Ha a vérszegénység kisebb fokú, akkor nem igazán van szükség gyógyszerekre, elég ilyenkor a vasban gazdag ételek fogyasztása. A csecsemőknek a legjobb az anyatej, ez pedig fél éves koráig képes fedezni a kicsi vas szükségletét.

 

A vérszegénység tünetei gyermekeknél változhatnak, és azok súlyossága is függ a betegség típusától és a vérszegénység súlyosságától.

 

Fáradtság és kimerültség: A vérszegénységben szenvedő gyermekek gyakran fáradtnak és gyengének érzik magukat, még akkor is, ha pihentek eleget.

 

Légzési nehézségek: A csökkent vörösvértestek vagy hemoglobin szint miatt a szervezet nem kap elegendő oxigént, ezért a gyermeknek nehézségei lehetnek a lélegzéssel. Légzési gyakoriságuk is megnőhet.

 

Szédülés és szívdobogás: A vérszegénységben a szív keményen dolgozik annak érdekében, hogy elegendő oxigént és tápanyagot juttasson a szervekhez. Ez szédülést és szapora szívdobogást eredményezhet a gyermeknél.

 

Sápadtság: Az alacsony vörösvértest-szám miatt a bőr és a nyálkahártyák sápadtnak tűnhetnek. Az arc, a körömágyak és a szeméremdomb is sápadtabb lehet.

 

Gyenge immunrendszer: A vérszegénység hosszabb távon károsíthatja a gyermek immunrendszerét, ezért az érintett gyermekek hajlamosabbak lehetnek a fertőzésekre.

 

Növekedési problémák: A súlyos vérszegénység gátolhatja a gyermekek normális növekedését és fejlődését.


A vérszegénységet meg lehet előzni változatos étkezéssel, valamint megfelelő vitamin bejuttatásával. Érdemes anyatejjel minél tovább táplálni a csecsemőt.

Vérszegénység gyerekeknél

A vashiány gyerekeknél különböző tüneteket produkálhat

A vashiány egyike a leggyakoribb tápanyaghiányoknak a világon, és gyakran fordul elő kisgyermekeknél és serdülőknél. A tünetek súlyossága változhat, és a diagnózis általában egy orvos által végzett vérvizsgálattal történik meg.

 

Fáradtság és letargia: A vashiány miatt a vér nem tud elegendő oxigént szállítani a testsejtekhez, ami fáradtságot és általános kimerültséget okozhat.

 

Szédülés és szapora szívverés: Az alacsony vas szint miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy elegendő oxigént juttasson a szövetekbe, ami szédülést és szapora szívverést eredményezhet.

 

Légzési nehézségek: Az oxigén hiánya miatt a gyermekek lélegezhetnek nehezen és panaszkodhatnak nehézlégzésről.

 

Sápadtság: A vashiány csökkentheti a hemoglobin szintjét a vérben, ami sápadtságot okozhat a bőrben és a nyálkahártyákban.

 

Száraz bőr és hajhullás: A vashiányos gyermekek bőre száraz és hámló lehet, és hajhullást is tapasztalhatnak.

 

Fogyás és növekedési problémák: A vashiány gátolhatja a gyermekek normális növekedését és fejlődését, valamint az étvágyat is csökkentheti.

 

Fejfájás és koncentrációs nehézségek: A vashiány befolyásolhatja az agyi működést, ami fejfájást, koncentrációs nehézségeket és tanulási problémákat okozhat.

 

Gyengeség és izomfájdalom: Az oxigénhiány miatt a gyermekek izmai gyengék és fájdalmasak lehetnek.

 

Immunrendszer gyengülése: A vashiányos gyermekek hajlamosabbak lehetnek az fertőzésekre, mivel az immunrendszerük gyengülhet.

 

Szájüregi problémák: A vashiány szájüregi tüneteket is okozhat, például gyulladt nyelv vagy szájzug, valamint könnyen vérző íny.