Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Vérszegénység gyerekeknél

Vérszegénység gyerekeknél

hillvital.hu
2022. 12. 08. 11:46:00

Minden hetedik 2 éves gyermek vérszegény, amely a vasban szegény táplálkozásra vezethető vissza.
 

A vashiányos vérszegénység olyan kényszert eredményez, hogy a gyerek valósággal felfalja az elé kerülő koszt, földet, jeget, havat vagy bármilyen arra alkalmatlan tárgyat. Hosszútávon agyfejlődési rendellenességet okozhat a dolog.

Tehát fontos a megfelelő élettani vasbevitel biztosítása a gyermekek számára.

Emellett C-vitamin bevitel szintén fontos, mert elősegíti a vas felszívódását. Magas vastartalmú élelmiszerek a húsok, főzelékek, a máj. Sajnos hozzájárul ehhez az is, hogy a gyerekek egyoldalúan táplálkoznak, hiába akar az ember többféle ételt etetni velük nem eszik azt. Amennyiben ha sok vasszegény ételt fogyasztanak, akkor is kialakulhat a vérszegénység. Azoknál a gyerekeknél akik táplálékfelszívódási zavarokkal küzdenek, nem csak a táplálék hanem a vas felszívódása a bélrendszerből is problémát jelenthet.

Több rizikófaktora is lehet a vashiányos vérszegénységnek. Ilyen lehet a vegetáriánus étkezés, a bőséges menstruáció vagy akár a túlzott tejfogyasztás.

 

A vérszegénység gyerekeknél a következő tünetek produkálhatja

A vérszegénység tünetei többfélék lehetnek, mivel a vörösvértestek központi szerepet játszanak a szervezetben. Csecsemőknél és kisdedeknél akár előfordulhat szellemi lassulás és a mozgásfejlődés is visszamaradhat. A kicsinek a testsúlya is stagnálhat és akár csökkenhet is. A nagyobb gyerekeknél akár fáradékonyságot is okozhat valamint a fizikai teljesítőképesség is csökkenhet. Kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, szédülés és étvágytalanság. Ha a vérszegénység kisebb fokú, akkor nem igazán van szükség gyógyszerekre, elég ilyenkor a vasban gazdag ételek fogyasztása. A csecsemőknek a legjobb az anyatej, ez pedig fél éves koráig képes fedezni a kicsi vas szükségletét.

A vérszegénységet meg lehet előzni változatos étkezéssel, valamint megfelelő vitamin bejuttatásával. Érdemes anyatejjel minél tovább táplálni a csecsemőt.

Vérszegénység gyerekeknél

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés