Barion Pixel
Menü

A belső aranyér természetes kezelése

Sági Zsolt - HillVital
2022. 03. 08. 15:46:51

A belső aranyér a végbél falában kialakuló aranyértípus, amely általában nem jár fájdalommal.
 

Jelenlétére gyakran a székelés közben megjelenő vérzés utalhat.
 

Az aranyér számos embert érintő kellemetlen probléma. A vérzést és az érszakasz kitüremkedését a végbél környékén megjelenő vénatágulat és a kitágult vénás csomóban pangó vér okozza. A tünetek gyakran erőlködés, nehéz súly emelése, valamint székelés közben jelentkezik.
 

A belső aranyér tünetei
 

A belső aranyér tüneteit esetek többségében nehéz észrevenni. Igen gyakran csak proktológiai vizsgálatok alkalmával fedezhető fel. Természetesen vannak árulkodó jelei melyekkel már érdemes lehet szakemberhez fordulni.
 

Ezek a következők lehetnek:
 

- székletürítéskor fellépő vérzés, (főleg a WC papíron vehető észre)

- duzzanata a végbélben

- fájdalmas székletürítés

- viszketés

- váladékozás
 

A belső aranyeret állapottól függően stádiumokra lehet osztani.
 

1. stádium - Kissé megduzzadt és vérzékeny az aranyér.

2. stádium - Az aranyér kifordul, amely spontán módon visszahúzódik.

3. stádium - A duzzanat kifordul, amely bár spontán nem húzódik vissza, kézzel visszahelyezhető.

4. stádium - Kifordult duzzanat, amely már nem helyezhető vissza.
 

A belső aranyér kezelése

Az aranyér kezelésében az első és legfontosabb dolog, annak a megelőzése. Sajnos erre sokan nem fordítanak kellő figyelmet, pedig az aranyér megelőzhető életmódbeli változtatásokkal, valamint helyes táplálkozással.
 

A legtöbb esetben ez már sajnos nem segít, hiszen kialakult aranyér esetén más módszerekre is szükség lehet. Belső aranyér kezelésében a fájdalomcsillapító kúpoknak jelentős szerepük van. Nem csak érösszehúzó hatással rendelkeznek, de a vérzést is képesek csökkenteni. Szintén nagy szerepet töltenek be a kezelésben a szájon át szedhető gyógyszerek is. Abban az esetben ha belső aranyérre krémet szeretnénk használni, akkor olyan válasszunk, amely gyulladáscsökkentő hatása mellett javítja a vérkeringést. A belső aranyér kenőcsök esetében fontos odafigyelnünk, külsőleg használjuk és ne kenjük nyílt sebbe.
 

Fontos, hogy soha ne hanyagoljuk el az aranyeret, ugyanis a kezeletlen és elhanyagolt aranyér akár műtéti beavatkozáshoz is vezethet!
 

Mi az a végbélsipoly?

A végbélsipoly a végbél üregéből kiinduló rendellenes járat. Ez a bélfal izomrétegei között elhelyezkedő mirigyek gyulladásának köszönhetően jön létre. A gyulladás következtében a felgyülemlett genny a végbél körüli szövetekben próbál eltávozni. Ilyenkor fájdalmas tályog formájában törhet felszínre, amely gyakran műtéti beavatkozást igényel. Annak ellenére, hogy a tályog eltávolításra került, gyakran előfordul, hogy sipoly keletkezik, amely csak évek múlva jelentkezik. A végbél sipoly magától nagyon ritkán gyógyul, legtöbb esetben műtéti beavatkozásra van szükség a kezeléséhez. Ennek köszönhetően végbélsipolyra krémet több kevesebb sikerrel alkalmazhatunk. Bár segíthet a gyulladás csökkentésében, azonban a többi tünet megfelelő kezelésében mindenképp orvosi beavatkozás szükségeltetik.
 

A belső aranyér kezelése

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!