Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A csontritkulás szövődményei

2023. 04. 24. 13:30:56 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A csontritkulásnak számos szövődménye lehet, beleértve a töréseket, mozgáskorlátozottságot, illetve a változott testtartást is.

 

Ezek mellett azonban számos más szövődményei, illetve nem várt következményei is lehetnek a csontritkulásnak, melyek közül bemutatunk néhányat:

 

Törések: A csontok gyengülése miatt a csontritkulás fokozza a törések kockázatát. Leggyakrabban a csípő, az ágyéki gerinc és az csukló törése következik be. Még a kisebb sérülések, például az elesések vagy a könnyű ütések is súlyos törést okozhatnak a csontritkulásban szenvedő betegeknél.

 

Krónikus fájdalom: Az ágyéki gerinc csontjainak minőségi csökkenése vagy eldeformálódása miatt hosszú távú, krónikus hát- vagy derékfájdalom alakulhat ki, ami korlátozza a mozgást és az életminőséget.

 

Testtartásbeli változások: Az ágyéki gerinc csontjainak gyengülése vagy deformációja miatt előrehajló testtartás (más néven "gerincnyaki ív") alakulhat ki. Ez a testtartás változásokat és korlátozott mozgást válthat ki, valamint fájdalom és a kényelmetlenség érzését eredményezheti.

 

Csökkent mozgékonyság és függőség: Az idősebb emberek esetében a csonttörések szövődményei súlyosak lehetnek, mivel a csontok gyógyulási folyamata hosszabb időt vehet igénybe. Ez korlátozhatja a mozgékonyságot, másoktól való függőséget, valamint csökkent életminőséget okozhat.

 

Nem várt anyagi nehézségek: A csontritkulás következtében kialakuló törések, kórházi kezelések, rehabilitáció és hosszú távú gondozás jelentős költségekkel járhatnak, amelyek előre nem várt terhet rónak a betegekre és a családtagokra.

 

Az életminőség csökkenése: A fájdalom, a csökkent mozgékonyság, az esetleges függőség és az egyéb szövődmények a csontritkulásban szenvedők életminőségének jelentős csökkenését okozhatja. Az egyszerű napi tevékenységek, mint például az öltözködés, a fürdés vagy a közlekedés nehézkesebbé válhatnak, ami az életminőség romlásához vezethet. Emellett az érzelmekre is hatással lehet, ugyanis jelentkezhet például a depresszió, a szorongás és az önbecsülés csökkenése is.

 

Csökkent élettartam: A csontritkulás növeli a korai halálozás kockázatát, különösen az idősebb felnőttek esetében. A csonttörésekhez kapcsolódó szövődmények, például a fertőzések, a vérzések és a tüdőembólia (tüdőér alakú vérrög) komoly egészségügyi veszélyeket jelenthetnek, amelyek rövidíthetik az élettartamot.

Térdfájdalom