A kökény nagyon hasonlít a szilvára, csak valamivel kisebb a mérete.
A kökény gyümölcs egy apró bogyós gyümölcs amely megterem szinte bárhol, ezért hazánkban is megtalálható. A szilvával rokonok.
A kökény jellemzése:
A kökény egy 1-4 m magasra megnövő lombhullató cserje. Hajtásai rövidek és tövisben végződnek. Virágai 1 - 1,5 cm átmérőjűek, fehér színűek és ötszirmúak. Még lombfakadás előtt virágzik. Termése apró, kékesfekete, csonthéjas. Nagyjából szeptemberben érik. A még éretlen termésének a húsa erősen fanyar ízű. Begyűjteni akkor érdemes ha már kicsit megcsípte a dér, ugyanis ilyenkor megpuhul és veszít fanyar ízéből.
A kökény jótékony hatásai:
A kökény hatásai között megtalálható a vérnyomáscsökkentés, a vércukorszint-szabályozás és a gyulladásgátlás.
Nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért télen nagyon ajánlott a fogyasztása és még a fogyókúrában is használható. Ha éretlenül fogyasztjuk akkor kissé kesernyés és fanyar az íze. De ha megcsípi a dér, akkor érdemes már szedni mivel a húsa puha és édeskés lesz. A kökényből készíthető lekvár, bor vagy akár likőr is. A kökény gyógyhatásai között megemlíthető, hogy nagyon jó immunerősítő és idegrendszer erősítő. A szárított kökényvirágból készített forrázata nagyon jó vízhajtó hatással rendelkezik, hashajtó hatása is van és a húgyúti betegségek ellen is használható. Nagyon jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. A kökény virágából készített tea telíti a gyomrot, ezért nagyon jól jön fogyókúra esetén. A zsírcsökkentő hatását a C-vitamin tartalmának is köszönheti. Mindemellett méregtelenítő hatással is rendelkezik. Az ízvilága az almához hasonlít.
A kökény vitamintartalma is igen nagyszerű. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt erősíti az immunrendszert és javítja a látást. A kökényben található flavonoidok, illóolajok és tanninok bizonyítottan jótékonyak az emberi szervezetre. C-vitamin mellett megemlíthető még B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminok, melyek javítják az energiaszintet, és segítenek a szervezetnek a stresszkezelésben.E-vitamin amely javítja a sejtek épségét és késlelteti a bőr öregedését. Továbbá A-, és K-vitamin is megtalálható benne.
Mire jó a kökény termése?
Gyakran felmerül a kérdés, hogy a kökény mire jó, így most erre nézzük a választ.
Mikor virágzik a kökény?
A kökény általában kora tavasszal, április elején virágzik.
Mikor érik a kökény?
A kökény (Prunus spinosa) általában szeptember és október hónapban érik. Az érés időpontja különböző tényezőktől függhet, mint például a termőhely, az időjárás és a fajtaválasztás.
A kökény termése
A kökény termése avagy bogyója erősen összehúzó és enyhe sebgyógyító hatással rendelkezik. Igazán egészséges, azonban szorító hatása miatt nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Ajánlott lehet erős hasmenés, bélhurut vagy vérhas esetén. A bogyó levével való öblögetés torokfájás, valamint szájüregi seb és gyulladás esetén is használatos volt a népi gyógyászatban.
A kökény tea hatása és elkészítése:
Nagyon jó tea készíthető belőle. Csupán 1 evőkanálnyi szárított virágot le kell forrázni 2 dl vízzel és hagyni kell állni 20 percig, végül le kell szűrni. Naponta 3*2 dl teát ajánlott fogyasztani. Veseproblémáknál és hólyagproblémáknál lehet kombinálni cickafarkfűvel, aranyvesszővel és orbáncfűvel is. A túlzott fogyasztás akár szorulást is okozhat, úgyhogy vigyázni kell vele. A leveleiből készített tea nagyon jó lehet még torokfájásra is és a megduzzadt mandulára is jó. Ezek mellet még olyan flavonoidokat tartalmaz a kökény amelyek segítenek csökkenteni a daganatos megbetegedések kialakulását.
Hogyan használható fel a kökény?
A kökény felhasználása a legtöbb esetben tea formájában fogyasztva történik, azonban több felhasználási módja is létezik.
Tinktúra: Készíthetünk kökény tinktúrát, ami egy erős, alkoholos kivonatot jelent. Az alkohol (pl. vodka) segít az értékes anyagok kivonásában.
Kapszula: Számos boltban kaphatóak kökény kivonatot tartalmazó kapszulák, melyek kényelmes megoldást jelenthetnek azok számára, akik nem szeretik a kökény ízét, vagy nem tudnak friss kökényt szerezni.
Külsőleg: kökény levél vagy kökény olaj alkalmazható külsőleg is, amely segít az égési sérülések, a bőrgyulladás és a pattanások kezelésében.
Fontos megemlíteni, hogy a kökénynek van véralvadásgátló hatása, és befolyásolhatja az antikoagulánsok és az aszpirin hatását is. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon orvosához, mielőtt kökényt alkalmazna.
Áfonya vagy kökény, avagy mi a különbség a kökény és az áfonya között.
Az áfonya (Vaccinium corymbosum) és a kökény (Prunus spinosa) két különböző növényfaj. Az áfonya kökény különbségei gyümölcseikben, virágaikban és más jellemzőikben is észrevehetőek.
Növényfajok: Az áfonya és a kökény két különböző növényfajhoz tartozik. Az áfonya egy bokros növény, míg a kökény egy cserje vagy kisebb fa.
Gyümölcsök: Mindkét növénynek van gyümölcse, de ezek jellegzetesen különböznek egymástól. Az áfonya gyümölcse általában kisebb, kerekded, kékes-lila színű, és édes-savanykás ízű. A kökény gyümölcse viszont kisebb, sötétlila vagy fekete színű, és általában keserű ízű.
Virágzás: Az áfonya és a kökény virágzása is kora tavasszal történik, de virágzásuk jellegzetes és könnyen megkülönböztethető. Az áfonya virágai kisebbek és fehérek vagy rózsaszínek, míg a kökény virágai fehérek, és gyakran tömegesen jelennek meg a cserje ágain.