A lutein a béta-karotinnal együtt tartozik a karotinoidok vegyületcsoportjába.
A legfőbb forrásai a spenót és az egyéb sötét zöld leveles zöldségek.
A spenóton kívül még nagyszerű forrása a káposztafélék, de egyébként szinte minden zöldségféle tartalmaz valamilyen mennyiségben luteint. Tehát nagyon fontos, hogy fogyassz minél több zöldséget (petrezselyem, fehérrépa, brokkoli, cukkini, borsó, kukorica), mivel hozzájárulnak a szem védelméhez. A növények egyébként a luteint a kék színű fény elnyeléséért valamint az antioxidáns tulajdonsága miatt használják. Nagyszerű beviteli forrása még a tojássárgája valamint az élénk színű gyümölcsök is.
Hiány tünetei is lehetnek amelyek a következők!
- Fakó és száraz bőr
De mégis mi a szerepük?
A lutein és a zeaxantin képesek elnyelni a nap káros sugarait valamint képesek semlegesíteni a retinában lévő szabadgyököket. Ezzel csökkenthető a sárgafolt-degeneráció veszélye is. A sárgafolt-degeneráció egy idősebb korban jelentkező szembetegség ami akár látásvesztéssel is járhat. A retina középső részén vagyis a sárgafoltban vagy a makulában találhatók a látóidegek, tehát ez a terület teszi lehetővé az éleslátást. A sárgafolt tartalmazza a szervezeteben a legnagyobb mennyiségben a luteint és a zeaxantint is. Az a szerepük, hogy kiszűrjék azokat a fénysugarakat, amelyek a homályos látáshoz vezethetnek. A lutein és a zeaxantin végülis sárga festékanyagok amelyek elnyelik a kék fényt amelyek a károsodást okozhatják. Sajnos az emberi szervezet nem képes elegendő luteint előállítani, éppen ezért kell a vitaminok és ételek által pótolni a kellő mennyiséget. Mi a HillVital See vitamint ajánljuk neked ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz luteint, tehát a napi mennyiséget tudod vele pótolni egyszerűen.
Érdekesség, hogy a luteint a színe miatt előszeretettel alkalmazzák az élelmiszerek színezőanyagaként is. Használják még a baromfi tenyészetben is, mivel a szárnyasoknak sárgás színű lesz a bőre és sokkal élénkebb tojássárgáját kölcsönöz.