Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A szagos müge több problémára is megoldás lehet

2023. 07. 26. 11:22:00 hillvital.hu

A szagos müge egy üde tavaszi virág, amelyet már a középkortól használnak gyógyászati célokra. A szagos müge egy univerzális gyógynövény
 

Virágzása előtt a növény jellegzetes illatú kumarin hasad le. Ezzel szemben a szárított mügének egyesek szerint frissen vágott szénára, vaníliára vagy esetleg dohányra hasonlít.
 

Annak ellenére, hogy szárítsa során a növény súlya közel ötödére csökken, illatanyaga képes megtölteni egy teljes szobát. Emiatt rovarűzésre, valamint a ruhák illatosítására is használatos.
 

A szagos müge jellemzése
 

A szagos müge gyakori növénye az árnyas bükkös, gyertyános és tölgyes erdőknek. Egy Eurázsiában őshonos gyógynövényről van szó. Szára, amely sima felületű, a fél méteres magasságot nem éri el. Lándzsa alakú levelei örvösen helyezkednek el. Virágai csillag alakúak és fehér színűek.

Magról szaporítható. Ültetése után nagyon figyelni kell arra, hogy ne száradjon ki!
 

Mire jó a szagos müge?

 

Képes serkenteni a máj, epe, valamint vese működését. Hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez. Idegesség esetén kiválóan alkalmazható. Kivonata vénás megbetegedések kezelésére is alkalmazható. Enyhe görcsoldó, valamint vízhajtó hatással rendelkezik. Forrázata jó méregtelenítő hatással rendelkezik, amely segíti a tejelválasztást is.

 

Milyen hatásokkal rendelkezik?
 

A szagos müge kumarint, keserű anyagot, cseranyagot, zsíros olajat és baktériumölő anyagokat tartalmaz. A belőle készített teát máj-, epe-, valamint vesebántalmak enyhítésére alkalmazzák. Ezen felül azonban ismeretes még izzasztó, vértisztító, nyugtató, görcsoldó és vízhajtó hatása miatt. Tea formájában azonban nem ajánlott hosszútávon fogyasztani, ugyanis ebben az esetben májkárosító hatása lehet. Ezen felül véralvadásgátló, valamint vérhígító szedése mellett fogyasztása nem ajánlott!
 

Használata az alábbi esetekben ajánlott

 

- epebántalmak

- májbántalmak

- vesebántalmak

- álmatlanság

- ingerlékenység

- álmatlanság

- túlzott stressz

- felfúvódás

 

Mit tartalmaz?

A szagos müge hajtása melilotozidot tartalmaz, amelyből szárítás során kumarin keletkezik. A növényben megtalálhatók még iridoid glikozidok is.
 

Ellenjavallat

Terhes, valamint szoptató nők, illetve 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott a fogyasztása! Véralvadásgátló, vérhígító gyógyszerek szedése mellett nem ajánlott a szedése! Hosszú távon ne fogyasszuk!
 

A szagos müge.