Az arany tej hagyományosan az indiai Ayurvédában is használatos
Az arany tejet vagy más néven kurkuma lattét, házilag mi magunk is elkészíthetjük
Az aranytej ayurveda egyik fontos eleme, amely Indiában és más dél-ázsiai országokban régóta használatos egészségmegőrző és gyógyító célokra. Az elkészítéséhez szükségünk van fél csésze tejre, egy teáskanál kurkumaporra, fél teáskanál gyömbérporra, fél teáskanál fahéjra, egy csipetnyi őrölt fekete borsra, valamint egy teáskanál mézre. A tej lehet növényi, vagy állati eredetű is, de talán akkor a legfinomabb ha egy kicsit magasabb zsírtartalmú kókusztejből készítjük.
Ezt követően az összes hozzávalót 10 percig forraljuk, amíg illatozni nem kezd. Ezután szűrjük le és még melegen fogyasszuk el.
Mikor fogyasszuk az aranytejet?
Az aranytej bármilyen napszakban fogyasztható.
Az aranytej kulcsfontosságú összetevője a kurkuma
Ez az ázsiai konyhában is népszerű fűszer a hatóanyaga, a kurkumin miatt, évszázadok óta használt alkotóelem az indiai ayurvédában. A kurkumin egy polifenol, ami elsődlegesen aktív komponensnek lett beazonosítva, és közel 150 tényleges gyógyhatást tud felmutatni. Ilyen például az andioxidán vagy a gyulladásgátló hatása.
Rendkívül hatékonyan felhasználható ízületi gyulladás, valamint artrózis kezelése esetén, mivel a kurkumin gátolja a gyulladáskeltő fehérjék aktivitását. Ennek köszönhetően ajánlott az artritiszes betegeknek a kurkuma a fogyasztása.
Milyen hatásokkal rendelkezik, ami miatt érdemes a fogyasztása?
Az arany tej hozzávaló értékes antioxidánsokat tartalmaznak. Ennek köszönhetően jó hatással van az emésztésre, az agyra és a csontokra egyaránt.
A kurkuma erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkezik. Meghűlés, köhögés esetén kiválóan alkalmazható. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a betegségek. A kurkuma az emésztésre is hatással van, ráadásul serkenti a máj, epe, valamint a vastagbél működését is. Mivel tisztítja a vért és a májat, ezért hozzájárul a méregtelenítési folyamatokhoz is.
Az aranytej hatása ezekkel nem zárható le, íme további jótékony hatásai
- Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antiszeptikus, fájdalomcsillapító.
- Segít a máj méregtelenítési folyamataiban.
- Vérhígító hatással rendelkezik, valamint szabályozza a vérnyomást.
- Hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.
- Segít a koleszterin szint szabályozásában.
- Elősegíti az egészséges emésztési folyamatokat, valamint hozzájárul az anyagcsere folyamatokhoz és a testsúly szabályozáshoz is.
- Segít a triglicerid szint szabályozásában.
- Lázcsillapító hatással rendelkezik, valamint enyhíti a lázgörcsöt is.
- Hozzájárul a köszvény tüneteinek az enyhítéséhez.
- Serkenti az agykapacitást, az agyhormon termelést, valamint csökkenti az öregkori agysorvadást, az Alzheimer kór kialakulásának az esélyét.
- Képes enyhíteni a depresszió okozta tüneteket.
- Segít csökkenti a szívelégtelenségi megbetegedés, valamint a szívroham valószínűségét.
- Ízületi problémákkal kapcsolatos tünetek enyhítésére már ősidők óta hatékonyan használják.
- Mindezen felül jó hatással van a csontvelőre és a csontszövetre.
Az aranytej mellékhatásai, melyek jelentkezhetnek fogyasztása esetén.
Allergiás reakciók: Bizonyos emberek allergiásak lehetnek a kurkumára vagy más összetevőkre az aranytejben. Ritkán, de előfordulhat bőrkiütés, viszketés, duzzanat vagy más allergiás tünetek.
Gyomorproblémák: Kurkuma és más fűszerek esetén a túlzott fogyasztás gyomorproblémákat okozhat, mint például gyomorégés.
Vércukorszint változások: A kurkumának van egyes vizsgálatok szerint vércukorszintre gyakorolt hatása. Diabéteszeseknek érdemes figyelemmel kísérni a vércukorszintjüket, mivel az aranytej fogyasztása esetleg befolyásolhatja azt.