Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az irritábilis bél szindróma (IBS)

2023. 11. 17. 09:31:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 


Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy olyan funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség, amely a vastagbél működésében bekövetkező zavarokat okozza.

Ez a kórkép gyakori, és különféle tünetekkel járhat, mint például hasi fájdalom, puffadás, gázképződés, hasmenés vagy székrekedés.

 

Az IBS tünetei és súlyossága egyénenként változhatnak.

Az IBS-ben szenvedő emberek általában nem mutatnak olyan szervi elváltozásokat vagy látható rendellenességeket, mint a gyulladás vagy a sebek a vastagbélben. Ennek eredményeként az IBS-t funkcionális emésztőrendszeri rendellenességként tartják számon, amelyet az emésztőrendszer működési zavara jellemzi, de nem jár szerves elváltozásokkal.

 

Az IBS tünetei a következők lehetnek:

  1. Hasi fájdalom vagy kellemetlenség: Az IBS általában hasi fájdalommal jár, amely lehet görcsös vagy tompa jellegű. A fájdalom helye és súlyossága változhat.

  2. Puffadás és gázképződés: Az IBS-sel élők gyakran panaszkodnak a puffadás és a gázképződés miatt.

  3. Székletzavarok: Az IBS lehet hasmenéssel, székrekedéssel vagy váltakozva jelentkező hasmenéssel és székrekedéssel is járhat.

  4. Módosuló széklet jellege: Az IBS-sel élők gyakran azt tapasztalják, hogy a székletük jellege változhat, például színében vagy konzisztenciájában.

 

Az IBS okai nem teljesen ismertek, de számos tényezőt gyanítanak a kialakulásában, mint például a genetika, az emésztőrendszeri gyulladás, az érzékeny vastagbél, az étrend, a stressz és a hormonális tényezők.

Az IBS kezelése általában a tünetek enyhítésére és az életminőség javítására irányul, és magában foglalhatja az étrend módosítását, gyógyszereket, stresszkezelést és életmódbeli változtatásokat is.

Fontos megjegyezni, hogy az IBS tünetei hasonlóak lehetnek más emésztőrendszeri betegségek tüneteihez is, így az IBS diagnózisát orvosi vizsgálat alapján kell felállítani, és más potenciális kórokat ki kell zárni.

 

Az irritábilis bél szindróma (IBS)