Barion Pixel
Menü

A bal oldali nyaki fájdalom veszélyes jelei

Veress Máté - HillVital
2022. 06. 01. 09:17:00

Amikor a nyaki fájdalom bal oldalt létrejön és egyéb kellemetlen tünetek kísérik, akkor érdemes rögtön orvoshoz fordulni. A bal oldali nyaki ütőér fájdalom is ebbe a kategóriába sorolható.
 

Amikor a bal oldali nyak fájdalma túl sok ideig tart, valamint egyéb kellemetlen tünetek is társulnak hozzá és az egészség is romlani kezd, akkor az akár súlyos problémát is jelenthet. Az időben történő kezelés megkezdése fontos, mivel így megelőzheted a súlyos betegségek kialakulását.


Amikor a bal oldali nyaki fájdalom egy sérülés vagy egy esés után alakul ki és nem is csökken 3 nap múlva sem, valamint társul a fájdalomhoz hányinger, hányás, homályos tudat akkor az valószínűleg agyrázkódás lehet.

 

Ez az állapot súlyos is lehet, ezért orvoshoz kell fordulnod, pihenni kell. Ebben az esetben nem igazán segít az öngyógyítás mivel orvosi segítségre van szüksége az embernek.
 

A nyaki fájdalom mellett ha láz is kialakul, valamint megduzzadnak nyirokcsomók akkor az is súlyos probléma. Minél hamarabb megtörténik a vizsgálat és felállítják a diagnózist, annál hamarabb fog javulni a helyzet. A bal oldali nyaki nyirokcsomó fájdalom lehet többféle dolog eredménye, például egy nyirokcsomó gyulladás, ami nyirokrendszeri megbetegedést jelezhet. Az is lehet, hogy a fájdalom a nyaki gerinc vagy az izmok problémájából ered, például a stressz miatt. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, javasolt orvoshoz fordulni, hogy megállapítsák a pontos okot, és megfelelő kezelést javasoljanak.

 

A jobb oldali nyaki fájdalom leggyakrabban létrejöhet valamilyen sérülés, izomgörcs, nyak húzódás vagy esetleg idegbecsípődés miatt. Csak egy rossz mozdulat kell és már kész is a baj. Még olyan is előfordulhat, hogy a fájdalom lázzal vagy zsibbadással járhat. Mindenképpen muszáj pihentetned néhány napig és ezalatt használhatsz gyógynövényes krémet is mivel azok lejjebb viszik a gyulladást. A jeges borogatás szintén hatásos megoldás lehet. Ha nem múlik a fájdalom 1 hét után sem, akkor érdemes egy szakemberhez elmenni, hogy kivizsgálja. 
 


A nyak jobb oldali fájdalma továbbá lehet még súlyos fizikai terhelés miatt
, de a hosszan tartó ülés valamint a kényelmetlen helyzetben történő alvás is kiválthatja. Mindenképpen érdemes óránként felállni ha ülőmunkát végzel valamint egy minőségi matrac beszerzése is ajánlott.

 

Érdemes még megemlíteni a nyaki ütőér fájdalmat. A jobb oldali nyaki ütőér fájdalom többféle ok miatt alakulhat ki.
 

Nyaki gerincsérülés: A nyaki gerincsérülés, mint például a porckorongsérv, a gerincvelő sérülését, a gerincvelőt, az idegeket, az ereket vagy a nyaki izmokat érintheti, ami fájdalmat okozhat a nyakban és az ütőérben.
 

Vérrög: A vérrög a nyaki ütőérben is képződhet, ami fájdalmat okozhat a nyakban.

 

Nyaki ízületi gyulladás: A nyaki ízületi gyulladás, mint például a rheumatoid arthritis, fájdalmat okozhat a nyakban és az ütőérben.
 

Más betegségek: A nyaki ütőér fájdalma más betegségek tünete is lehet, mint például a pajzsmirigy-túlműködés, a köszvény, a carotis stenosis.
 

Fontos megemlíteni, hogy néhány esetben a fájdalom forrása nem a nyaki ütőérben található, hanem valami más testrészben. Az orvos fel tudja tárni a pontos okot, éppen ezért ha nem múlik akkor érdemes ellátogatni hozzá.
 

"Fáj a nyakam bal oldalon! Mi lehet az oka?" A nyak bal oldali fájdalom akkor lehet még veszélyes ha 6 hétnél régebben fáj már a nyak. Ha egyre jobban csak romlik az állapotod, tehát minden nap vagy hét után egyre jobban fáj. Ha a gerinc érintésére fájdalmat tapasztalsz valamint indokolatlanul fogyni kezdesz, akkor is komolyabb lehet a dolog. Az állandó komoly felfájás, nyaki merevség és zavartság sem egy jó jel, mivel ezek lehetnek az agyhártyagyulladás jelei is. Persze ezek csak a legrosszabb esetek, nem kell rögtön a rosszra gondolni. Jegelni kell, pihentetni és érdemes ilyenkor is gyógynövényes krémet használni. A legtöbb esetben elmúlik néhány nap alatt vagy 1-2 hét alatt. 

 

A bal oldali nyaki izomfájdalom többféle okból is jelentkezhet, például:

 • Izomtúlterhelés, például a nyaki izmokat túl sokat használva, vagy hosszabb ideig ugyanabban a testhelyzetben ülve
 • Nyaki gerincsérv, ami az izmokat és az idegeket nyomhatja
 • Nyaki ízületi gyulladás, ami a porcszövet kopásával jár
 • Cervicalgia, ami az izom- vagy idegfájdalom a nyaki gerincben
 • Migrén
 • Nyaki rándulás vagy sérülés
 • Nyaki stenosis, ami a nyaki gerinc szűkületét jelenti
 • Nyaki bursitis, ami a nyaki izmok körüli ízületi zsák gyulladását jelenti
 • Nyaki myofasciitis, ami a nyaki izmok és az izomfőszövetek gyulladását jelenti
 • Nyaki fibromyalgia, ami a testben elterjedt izomfájdalmat és fáradtságot jelent

 

Milyen tünetei lehetnek a nyakizom gyulladásnak?

A nyakizom gyulladás tünetei a következők lehetnek : fájdalom és merevség a nyakban, nehézség a nyak mozgatásában, nyakizom duzzanat, láz, izomgyengeség, és a nyak bőrének érzékenysége. Az esetek többségében a tünetek enyhék és rövid ideig tartanak, de néhány esetben súlyosabbak lehetnek és hosszabb ideig tarthatnak.


Persze ha nem tapasztalod ezeket a súlyos tüneteket, akkor az is lehet, hogy csak egyszerűen elaludtad a nyakadat és nincs semmi komoly baj. Ha csak egyszerűen fáj a nyakad, akkor érdemes kipróbálnod a gyógynövényes balzsamok használatát amelyek csökkentik a fájdalmat és a gyulladást is. Nagyszerű megoldás lehet még a hideg-meleg borogatás is a nyakra.

 

Hogyan lehetséges a nyaki fájdalom kezelése házilag?

A nyaki fájdalom kezelésére számos otthoni módszer áll rendelkezésre, beleértve a következőket:

 1. Nyújtás és erősítés: A nyaki izmok nyújtása és erősítése segíthet enyhíteni a fájdalmat és javítani a mozgástartományt.

 2. Hideg-meleg terápia: A hideg terápia segíthet csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat, míg a meleg terápia segíthet javítani a vérkeringést és enyhíteni a izomgörcsöket.

 3. Masszázs: A masszázs segíthet enyhíteni a fájdalmat és javítani a vérkeringést a nyaki régióban.

 4. Pihenés: A pihenés segíthet enyhíteni a fájdalmat és javítani a gyógyulást.

 

Fontos, hogy a nyaki fájdalom hátterében súlyosabb betegségek is állhatnak, így ha a fájdalom hosszan tart, vagy súlyos, orvoshoz kell fordulni.

 

A magas vérnyomás okozhat nyaki fájdalmat?

A magas vérnyomás általában nem okoz nyaki fájdalmat, ugyanakkor a folyamatosan fennálló hipertónia érszűkülethez vezethet. Ennek köszönhetően ha magas vérnyomásban szenvedünk és gyakran jelentkezik tarkótáji fejfájás, akkor mindenképp ajánlott kivizsgálni!

Bal oldali nyaki fájdalom

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés