Barion Pixel
Menü

Az ekcémás fejbőr kezelése

Sági Zsolt - HillVital
2021. 11. 19. 12:57:45

A dermatitis vagy ismertebb nevén az ekcéma az egyik leggyakoribb bőr gyulladásával járó betegség.

Általánosságban elmondható, hogy a bőr eleinte kipirosodik, majd viszkető, apró hólyagok alakulnak ki, majd a vakarást követően apró sebek, pörkök, illetve hámlás is megjelenhet.

Az ekcéma kiváltó okai

Az ekcémának sok kiváltó oka lehet, melyeket azonban két csoportra oszthatunk.

Exogén: Többnyire külső hatások okozzák. A bőrre rákerülő anyagok a bőr gyulladását okozzák azoknál akik erre fogékonyak.

Endogén: Ebben az esetben egyedi hajlam, illetve fogékonyság szükséges a kialakuláshoz. Ilyennek számítanak a szervezetben vagy a bőrön elszaporodó gombák is.

A fejbőrön jelentkező ekcéma

Sajnos az ekcéma több különböző testrészen, így akár a fejbőrön is jelentkezhet. A fejbőr ekcéma másik neve a szeborrea, amely lényegében a fejbőrön jelentkező ekcémára utal. A hajas fejbőrön viszketéssel, hólyagocskákkal, nedvezéssel és hámlással jelentkezik. Könnyedén korpásodáshoz, súlyosabb esetben pedig akár hajhulláshoz is vezethet.

Ekcémás fejbőr kezelése

Abban az esetben ha egyik napról a másikra jelent meg a probléma, akkor érdemes figyelmet fordítani arra, hogy mi válthatta ki. Gyanakodhatunk akár új samponra, festékre, balzsamra vagy akár más kozmetikai termékre.

Az ekcémás fejbőr kezelése esetén a legfontosabb a bőr nyugtatása, valamint a gyulladás csökkentése. Ezt különböző krémek segítségével is elérhetjük. Ezek közül azonban léteznek olyanok, melyek szteroid, illetve nem szteroid tartalmúak. Ezek közül ha tehetjük, akkor ragaszkodjunk a nem szteroid tartalmú balzsamok, krémek használatához. Ilyen nem szteroid tartalmú, természetes összetevőjű krém a Dermasoft balzsam, amely gyógynövények segítségével nyújthat enyhülést.

Tanácsok ekcéma esetére

Téli időszakban figyeljünk oda a szobában a megfelelő mennyiségű páratartalomra. 
Javasolt kerülni a szőrös játékokat, háziállatokat.
Kerüljük a hosszú és túl meleg fürdőzést. Helyette javasolt a langyos vizes zuhanyzás és speciális mosakodók alkalmazása.

Érdemes természetes mosószereket alkalmazni.

A fürdőzést követően szárítkozáskor ne dörzsöljük a bőrt, hanem enyhén nyomkodva töröljük szárazra.

Ne használjunk erős allergizáló hajápolókat, samponokat.

Az ekcémás fejbőr kezelése

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!