Sok étel mint a hús elfogyasztása komoly egészségügyi problémákkal járhat, de vajon ez a helyzet a zöldségekkel is? Először nézzük meg azokat a zöldségeket amelyek nyersen is egészségesek!
Azt gondolná az ember, hogy nyersen is meg lehet enni minden zöldséget, pedig ez nem így van. A nyersen ehető zöldségek listája nagy, viszont arra is figyelni kell, hogy nem mindegyik tesz jót nyersen fogyasztva. Most megtudhatod, hogy melyik zöldséget kell hőkezelve fogyasztani.
A burgonyában található keményítő főzés, sütés vagy párolás nélkül nehezebben emészthetővé teszi a növényt és így puffadás és gázképződés alakulhat ki. Nem ajánlott zöld és éretlen burgonyát fogyasztani valamint azt sem érdemes ami már ráncos vagy csírázik. Az ilyen krumplikban sok a szolanin nevű anyag ami egy mérgező vegyület. Akár az idegrendszert is megtámadhatja.
A keresztesvirágúak közül a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta nyersen is sok jótékony hatással rendelkezik viszont ilyen állapotban megfontolandó a fogyasztása. Bár a karfiol, kelbimbó és a brokkoli nyersen ehetőek, melyeket újabban főleg salátaként használnak, azonban olyan szénhidrátokat tartalmaznak amelyek könnyedén emészthetőek de okozhatnak puffadást, gyomorfájdalmat illetve gázképződést is. Emiatt a nyers karfiol fogyasztása, valamint a brokkoli és a kelbimbó nyersen történő elfogyasztása gyenge gyomrúaknak nem ajánlott.
Hogyan fogyasztható a karfiol nyersen?
A leggyakrabban salátaként szokták nyersen fogyasztani. Vágd fel a karfiolt kisebb darabokra és keverd össze kedvenc saláta hozzávalóiddal, például paradicsommal, uborkával, hagymával és öntettel.
A spárga nem annyira káros nyersen mint a burgonya és a keresztesvirágúak, viszont ezt is meg kell legalább párolni mielőtt elfogyasztanád. Könnyebben felszívódnak így a benne található vitaminok (A-,B-, C-, E- és K- vitamin), ásványi anyagok és az egyéb szükséges tápanyagok.
Sok forrás szerint a nyers csíra egészséges mivel nagyon sok enzimet, fehérjét, rostot és esszenciális zsírsavat tartalmaz. Megtalálható benne viszont az E-coli baktérium is valamint olyan anyagok is megtalálhatóak benne amelyek gátolják a pajzsmirigy és az immunrendszer működését. Nem ajánlott a nyers csíra fogyasztása várandós nőknek, gyerekeknek és 60 év felettieknek sem.
A vörös vesebab egy nagyon jó rostforrás, koleszterincsökkentő hatással is rendelkezik. Biztosítja a lassú energiafogyasztást. Nem ajánlott viszont a fogyasztása hőkezelés nélkül. Okozhat akár émelygést, hasmenést, hányást a benne található lektin miatt. A lektin egy fehérje ami megtalálható a növényekben és az állatokban is. Sok folyamathoz elengedhetetlen. A nem megfelelően elkészített vörös vesebab sajnos akár komoly tüneteket is okozhat.
A brokkoli nyersen fogyasztva nem alkalmas. Párolva vagy akár sütve kell elkészíteni. A nyers brokkoli puffadást és gyomorfájdalmat is okozhat.