Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mit tegyek, ha fáj a mellkasom? Itt a megoldás!

2024. 05. 15. 12:30:00 HillVital

Sok esetben merül fel a kérdés, hogy „mit tegyek, ha fáj a mellkasom” vagy "mit tegyek ha szúr a mellkasom" azonban ezek az esetek kevesebbszer kerülnek kivizsgálásra.
 

A legtöbbször akkor tapasztalják a szorító érzést, ha terhelik magukat.
 


Ez pihenésre elmúlik, ezért sokan ezt követően nem is foglalkoznak vele. Azonban ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat. Ezért ha a fent említett tünet jelentkezik, mindenképp érdemes kivizsgáltatni.
 

Ha nyugalmi állapotban, vagy a terhelés megszüntetése után is tartós vagy fokozódó fájdalom jelentkezik a szegycsont környékén, melyet verejtékezés is kísér, és olyan tünetek kísérnek, mint például hányinger, légszomj, gyors pulzus, akkor mentőt kell hívni!
 

Vizsgálatok során kiderül, hogy valóban szívbetegségről van-e szó, vagy esetleg mellhártyagyulladás, esetleg valamilyen pánikbetegség okozta a tünetet.

Azonban az is gyakori, hogy a mellkasi fájdalom csak egy bizonytalan érzésként jelentkezik. Ennek hátterében sok ok állhat. A refluxtól kezdve, az asztmán keresztül egészen a bordaporc gyulladásig. Gyakran hangzik el a kérdés, hogy "Miért fáj a mellkasom". Sajnos ezt nem olyan egyszerű megválaszolni, azonban az alábbiakban igyekszünk minél érthetőbb választ adni.
 

"Mitől fáj a mellkasom", avagy miért fáj a mellkas?

Ezt igen gyakran nem egyszerű eldönteni. A fájdalom okait két részre oszthatjuk, melyek az alábbiak lehetnek.
 

"Szúr a szívem mit tegyek?"

Ebben az esetben mindenképpen mentőt kell hívni mert az infarktus jele ha szúró fájdalom a szívbe.

 

Szív eredetű okok az alábbiak lehetnek
 

Atherosclerosis: Érszűkülettel kapcsolatos probléma. Az ér beszűkülésének köszönhetően csökken a szív vérellátása, ez pedig mellkasi fájdalomhoz vezethet.
 

Angina pectoris: Mivel fizikai aktivitás, illetve pszichés stressz esetén nagyobb a szív oxigénigénye, ezért a szíveredetű angina pectoris is ilyenkor jelentkezik. Ezt a típusú fájdalmat az egyes szívbetegségekre adott nitrátok is enyhítik.
 

Infarktus: Szívinfarktus során a véráramlás elhúzódó zavara miatt az adott ér által ellátott szívizom részben vagy egészben elpusztul. Abban az esetben gyanakodhat infarktusra, ha néhány percnél tovább fennálló nyomás vagy szorító érzés alakul ki a mellkasban.
 

Perikarditisz: A perikarditisz éles, szúró mellkasi fájdalommal jár, továbbá társulhat hozzá láz és rossz közérzet is.
 

Spazmus: A szívet ellátó artériák, a koszorús erek kóros összehúzódása, ami változó mértékű mellkasi fájdalommal járhat.
 

Nem szív eredetű okok az alábbiak lehetnek:
 

Gyomorégés: Legkönnyebben reflux esetén érezhető. A gyomorban található sav fájdalmas, égő érzést okozhat a szegycsont mögött.

Pánikroham: Az erre hajlamos egyének esetében időszakosan jelentkezhet mellkasi fájdalom, légszomj, szapora légzés, valamint gyors szívritmus is.
 

Mellhártyagyulladás: A mellkasfalat belülről és a tüdőt kívülről borító kettős hártya gyulladásakor éles, lélegzetvételre, valamint köhögésre erősödő mellkasi fájdalom jelentkezhet.
 

Szintén okozhat mellkasi fájdalmat a bordaporc gyulladás, borda-, vagy idegkárosodás, tüdőembólia, légmell, tüdőasztma, övsömör, epehólyaggal, valamint hasnyálmiriggyel kapcsolatos betegségek, valamint akár daganat is.
 

Mellkas fájdalom.