Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hibiszkusz tea hatásai és elkészítési módja

2024. 07. 05. 09:16:00 Hillvital.hu

Nemrég megismerkedtünk a hibiszkusszal, ezzel a gyönyörű gyógynövénnyel.

 

A hibiszkusz nemcsak gyönyörű virág, hanem számos betegségre is gyógyír.

 


Elsősorban teaként fogyasztjuk.

A hibiszkusz tea segít csökkenteni a vérnyomást. Gátolja a tumor kialakulását, mivel a benne található vegyületek gyulladásgátló hatásúak és megakadályozzák a már meglévő tumor terjedését is. Antibakteriális hatása is van, de nyugtató hatással is rendelkezik, ezért kezelhető vele a szorongás, stressz illetve megfázás is. A hibiszkusztea segíti az emésztést. Segíti a húgyúti problémák megoldását. Vízhajtó tulajdonságai is vannak és székrekedésre is ajánlott. Rendkívül jó hatással van a fogyásra valamint támogatja a gyomor és a bélrendszer működését. Rendszeres fogyasztásával elkerülhető a végbél rák. A hibiszkuszban található hatóanyagok miatt rendelkezik antidepresszáns hatásokkal. 

 

A hibiszkusz tea hatása nem merül ki ennyiben, ugyanis az antioxidáns hatásának köszönhetően képes alacsonyan tartani az LDL tehát a „rossz” koleszterin szintet. Így véd a szívbetegségektől valamint az erek károsodásától. Szintén az antioxidáns hatása miatt nagyszerű májvédő is. Májproblémák érdemes lehet kipróbálni a hibiszkusz teát.  

 

Található benne C-vitamin ami pedig erősíti az immunrendszert.

Láz esetén is bevethető mivel képes arra, hogy csökkentse a test hőmérsékletét. Csökkenti az étvágyat, gyorsítja a keringést és a köhögés is csillapítható vele. A szépségápolásban is használható, ugyanis öregedésgátló hatásokkal rendelkezik. Aki fogamzásgátlót szed annak nem ajánlott a hibiszkusz tea fogyasztása. A fogyasztásával csökken a termékenység. Gyermekvállalás esetén mindenképpen mellőzni kell a hibiszkusz teát. Alacsony vérnyomással szenvedőknek nem ajánlott a hibiszkusz tea mivel nagy vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik. Nagyon ritkán akár hallucinációt is okozhat a hibiszkusz tea, ezért valaki részegnek vagy kábának is érezheti magát.
 

Az egyiptomi hibiszkusz tea egy tradicionális gyógyital. Érdekesség, hogy a hibiszkusz az egyiptomi mitológiában ismert Ibis madárja. Egyiptomban mindennapos a hibiszkusz tea fogyasztása, szinte minden italban használják. Ezt az italt kávézókban, és baráti összejövetelkor is előszeretettel fogyasztják.

 

 

A hibiszkusz tea hajra történő hatása

A hibiszkusz virág szirmokból készült tea gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban és más tápanyagokban, amelyek segíthetnek a haj állapotának javításában.

 

Vérkeringés javítása: A hibiszkusz virág tea hatásai között egyértelműen megemlíthető, hogy segíthet a vérkeringés javításában, ami hozzájárulhat a fejbőr egészségéhez és a hajhagymák táplálásához is.

 

Antioxidánsok: A hibiszkuszban található antioxidánsok segíthetnek a káros szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek károsíthatják a hajszálakat és a fejbőrt.

 

C-vitamin tartalom: A hibiszkuszban lévő C-vitamin hozzájárulhat a kollagén termeléshez, amely fontos a hajszálak és a bőr egészségéhez.

 

Hidratálás: A hibiszkusz tea segíthet a test hidratálásában, és a megfelelő hidratáltság fontos a haj egészségének fenntartásához.

 

Gyulladáscsökkentő hatás: A hibiszkusz teának gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, ami segíthet a fejbőr gyulladásának csökkentésében és a haj egészséges növekedésének támogatásában.

 

 

A hibiszkusz tea elkészítése:

 

A hibiszkusz tea készítése nem egy nehéz és hosszú folyamatnak számít. Néhány perc és már élvezheted is a jótékony hatásait. Érdemes tudnod, hogy a hibiszkusz virág tea a leghatásosabb, tehát csakis a virágából szabad gyógyteát készíteni. A hibiszkusz virág tea készítése tehát a hagyományos hibiszkusz teát jelenti, mivel a virága a gyógyhatású része. Forraljunk fel 5 dl vizet, és tegyünk bele 3 evőkanál szárított hibiszkuszvirágot. Ha kioldódott a sötétpiros lé, akkor hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután szűrjük le az elázott szirmokat. Egy sűrűbb kivonatot kapunk, amit öntsük fel 1 liter hideg vízzel! Töltsük kancsóba vagy üvegbe, és tegyük a hűtőbe! Ízesítés nélkül fogyaszthatjuk, de aki akarja, mézzel édesítheti. A főzet savanykás ízű, a meggyhez hasonló. Remekül oltja a szomjunkat, kiválóan hűti a szervezetet. De fogyaszthatjuk melegen is. 

 

A hibiszkusz tea napi adag problémától függően változik. Akik magas vérnyomással küzdenek, azoknak naponta 3 csésze hibiszkusz tea fogyasztása ajánlott. Fontos viszont előtte a kezelőorvossal konzultálni. Cukorbetegeknél napi 2 csésze tea ajánlott, de csak 1 hónapig szabad kúraszerűen fogyasztani. A hibiszkusz tea áztatása is nagyon hatásos. A magas C-vitamin tartalma miatt az áztatás ugyanolyan hasznos mint a forrázás. Úgy 20 perc áztatás után egy elég tömény italt kapsz, amit aztán hígíthatsz nyugodtan.

 

Ha szeretnél hibiszkusz teát rendelni, akkor jó helyen jársz. Kattints ide és nézd meg a hibiszkusz teát.

Egy csésze hibiszkusz tea.

Egyiptomi hibiszkusz tea készítése hagyományos módon

Az egyiptomi hibiszkusz tea, vagy ahogy helyi nevén hívják, a "karkadé" (كركديه), egy népszerű ital Egyiptomban és más közel-keleti országokban.

 

Hozzávalók:

  • Szárított hibiszkusz virágzat (kb. 2-3 evőkanál)

  • Víz (kb. 4-5 csésze)

  • Cukor vagy édesítőszer ízlés szerint (opcionális)

  • Friss mentalevelek vagy citromkarika díszítéshez (opcionális)

 

Az elkészítés lépései:

 

Víz forralása: Tegyél vizet egy edénybe, és forrald fel. A hagyományos elkészítéshez kb. 4-5 csésze vizet használhatsz.

 

Hozzáadás a hibiszkuszhoz: Amikor a víz felforrt, vedd le a tűzről, főzőlapról és adj hozzá körülbelül 2-3 evőkanál szárított hibiszkusz virágzatot. Hagyd, hogy a virágzat lebegjen a víz felszínén.

 

Áztatás: Fedd le az edényt egy fedővel, és hagyd állni 10-15 percig. Ez alatt az idő alatt a hibiszkusz virágzat szép piros színt és intenzív ízt ad az italnak.

 

Szűrés és édesítés: Miután az áztatás befejeződött, szűrd le az italt egy szűrőn vagy kanalazd ki a virágzatot egy másik edénybe. A hagyományosan készített ital általában elég erőteljesen savanykás.

 

Hűtés és tálalás: Hagyd kihűlni a teát, majd tedd hűtőbe, hogy hidegen is élvezhető legyen. Tálaláskor jégkockákkal és friss mentalevelekkel vagy citromkarikával díszítheted.