Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A csontritkulás alapjai: okok, tünetek és diagnózis

2023. 05. 31. 11:16:39 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A csontritkulás (vagy osteoporosis) egy olyan állapot, amelyben a csontok szerkezete gyengül és a csontsűrűség csökken, ezáltal nő a törések és a csonttörések kockázata.

 

A következő tényezők játszhatnak szerepet a csontritkulás kialakulásában:

 

Életkor: Az életkor előrehaladtával a csontok természetes módon elveszítik a sűrűségüket és a szilárdságukat, ami növeli a csontritkulás kockázatát.

 

Nemi hormonok: Az ösztrogén hormonok fontos szerepet játszanak a csontok egészségének fenntartásában. Az ösztrogén szint csökkenése a menopauza időszakában jelentős tényező lehet a csontritkulás kialakulásában a nők esetében. Az alacsony tesztoszteron szint a férfiak esetében is hozzájárulhat a csontritkuláshoz.

 

Genetika: A családi hajlamnak is jelentős szerepe lehet a csontritkulásban. Ha az anyai vagy az apai ágon korábban már előfordult csontritkulás, akkor növekszik a kockázata.

 

Életmód és táplálkozás: Az inaktív életmód, a rendszeres testmozgás hiánya és az alacsony kalcium- és D-vitamin-bevitel hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához.

 

Gyógyszerek és betegségek: Bizonyos gyógyszerek, például hosszú távú kortikoszteroidok, epilepszia elleni szerek, protonpumpa-gátlók és antikoagulánsok is növelhetik a csontritkulás kockázatát. Ezenkívül bizonyos betegségek, például cöliákia, reumatoid artritisz, krónikus vesebetegség és emésztőrendszeri rendellenességek is kapcsolatban állhatnak a csontritkulással.

 

Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás: A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás egyaránt negatív hatással van a csontok egészségére és növelhetik a csontritkulás kockázatát.

A csontritkulás (osteoporosis) gyakran hosszú ideig tünetmentes maradhat, és gyakran csak akkor derül ki, amikor már bekövetkezik egy törés vagy csonttörés.

 

Derékfájdalom

 

Azonban igen gyakran csak néhány általános tünet és jel utalhat a csontritkulásra melyek közé a következők tartozhatnak:

 

Hátfájás: A gerinc csontjainak gyengülése miatt jelentkező fájdalom. Gyakran krónikus, húzódó jellegű fájdalom lehet, amely a deréktájon vagy a hát alsó részén érezhető.

 

Csökkent testmagasság: A csontok veszítenek a sűrűségükből így azok magassága is csökkenhet a csontritkulás következtében. Ez az elvékonyodás miatt bekövetkező csonttömeg-csökkenés eredménye. Ennek következtében a testmagasság fokozatosan csökkenhet.

 

Gyakori csonttörések: A csontritkulás miatt a csontok törékenyebbekké válnak és könnyebben eltörhetnek. Gyakori területek, ahol törések előfordulhatnak, a csukló, a csípő, a gerinc és az alsó kar.

 

Rossz és görnyedt testtartás: A gerinc csontjainak elvékonyodása miatt a testtartás elváltozhat és előrehajolóbbá válhat. Ez eredményezhet görnyedt testtartást vagy háti domborulatot (úgynevezett "görbe hátsó").

 

Gyengeség és csökkent fizikai teljesítőképesség: Az osteoporosisban szenvedők gyakran érzik magukat gyengének, és csökkenhet a fizikai erőnlétük és teljesítőképességük.

 

Hátfájdalom

 

A csontritkulás (osteoporosis) diagnózisának meghatározása több lépésből állhat, és általában orvosi vizsgálatok és tesztek segítségével történik.

 

Kórelőzmény és fizikális vizsgálat: Az orvos azzal kezd, hogy részletesen megbeszéli a tüneteket, valamint az esetleges kockázati tényezőket, például az öröklött hajlamot vagy korábbi töréseket. Ezután fizikális vizsgálatot végezhet, amely során megvizsgálja a testtartást, a gerinc görbületét és a mozgékonyságot.

 

Csontsűrűségmérés (DXA vagy DEXA vizsgálat): Ez a leggyakrabban alkalmazott teszt a csontritkulás diagnózisára. A dual energy X-ray absorptiometry (DXA) vagy dual energy X-ray absorptiometry (DEXA) módszerrel méri a csontok sűrűségét. A teszt során alacsony sugárzási adaggal röntgenfelvételeket készítenek a csípőről, a gerincről vagy más csontokról. Ezután a sűrűségi értékeket összehasonlítják egy referenciatartománnyal, hogy meghatározzák a csontok egészségi állapotát.

 

Vértesztek: A vérvizsgálatok segíthetnek az orvosnak abban, hogy meghatározza a csontritkulás kialakulásában szerepet játszó tényezőket. Például ellenőrzik a kalcium- és D-vitamin-szintet, valamint a hormonokat, mint az ösztrogén és a tesztoszteron.

 

Egyéb képalkotó vizsgálatok: Néha más képalkotó vizsgálatokat is alkalmazhatnak, például a kvantitatív számítógépes tomográfia (QCT) vagy az ultrahangvizsgálat, hogy további információkat szerezzenek a csontok állapotáról és sűrűségéről.

 

  A mákolaj szerepe a csontritkulás megelőzésében és kezelésében: tápanyagok, előnyök és alkalmazások