Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A csontritkulás kockázati tényezői: genetika, életkor és életmódbeli tényezők

2023. 12. 05. 09:46:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A csontritkulás olyan állapot, amelyben a csontok tömegének és sűrűségének csökkenése következik be, ami a csontok törékenyebbé válásához vezet.

 

Több kockázati tényező is hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához, melyek közül most bemutatásra kerülnek a gyakoriak

 

Genetika: A genetikai öröklődésnek jelentős szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában. A családban előforduló csontritkulás vagy törékeny csontok öröklése növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

 

Életkor: Az életkor a csontritkulás egyik legfontosabb kockázati tényezője. A csontsűrűség természetesen csökken az életkor előrehaladtával. Az idősebb felnőtteknél nagyobb a csontritkulás kockázata, különösen az időskorú nők esetében a menopauza után, amikor a csontok sűrűsége jelentősen csökkenhet.

 

Nemi hormonok: Az ösztrogén, a női nemi hormon, fontos szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában. A nőknél a menopauza után csökken az ösztrogénszint, aminek következtében fokozódik a csontritkulás kockázata. A férfiaknál is csökkenhet a tesztoszteronszint, és ez szintén hozzájárulhat a csontritkuláshoz.

 

Egy idős hölgy aki csontritkulásban szenved.

 

Életmódbeli tényezők:

 

Alacsony kalciumbevitel: A kalcium a csontok építőköve, ezért alacsony kalciumbevitel hosszú távon csökkentheti a csontok sűrűségét és növelheti a csontritkulás kockázatát.

 

D-vitamin hiánya: A D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához és hasznosulásához a szervezetben. D-vitamin hiány esetén a csontok nem kapják meg a szükséges mennyiségű kalciumot, ami csontritkuláshoz vezethet.

 

Mozgásszegény életmód: Az inaktív életmód, a mozgásszegény életmód csökkenti a csontok terhelését, ezáltal pedig a csontok sűrűsége is csökkenhet. A rendszeres testmozgás segít fenntartani a csontok erősségét és egészségét.

 

Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás: A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához. Mindkét tényező negatív hatással lehet a csontok egészségére és a csontsűrűségre.

 

  A mákolaj szerepe a csontritkulás megelőzésében és kezelésében: tápanyagok, előnyök és alkalmazások