Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A szennyezett levegő hatása az asztmára

2023. 04. 21. 10:32:16 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az asztma egy krónikus légúti betegség, amelynek számos okozója lehet, köztük a szennyezett levegő.

 

A szennyezett levegő olyan levegő, amelyben káros anyagok, például szálló por, szmog, szén-monoxid, nitrogén-oxidok és számos más káros anyag található.

 

Ezek az anyagok a légzőrendszerbe kerülve irritálhatják az alsó légutakat és kiválthatják vagy súlyosbíthatják az asztma tüneteit.

 

Az asztma kialakulásának és súlyosbodásának számos tényezője van, beleértve a genetikai hajlamot, az allergénekkel való érintkezést, a dohányzást, a légúti fertőzéseket és a környezeti tényezőket, például a szennyezett levegőt. A szennyezett levegő káros hatásai közé tartozik az irritáció és gyulladás a légzőrendszerben, ami növeli az asztma rohamok kockázatát vagy súlyosbítja azokat.

 

A szennyezett levegőben található káros anyagok belélegzése során az asztmás betegeknél a következő hatások léphetnek fel:

 

Gyulladás: A szennyezett levegőben található káros anyagok belélegzése irritálhatja az alsó légutakat, ami gyulladást okozhat az asztmás betegeknél. Ez a gyulladás fokozza a hörgők érzékenységét, ami azt eredményezi, hogy az asztmás betegek könnyebben reagálnak az asztma okozóira, például allergénekre vagy hideg levegőre.

 

Légúti tünetek súlyosbodása: A szennyezett levegőben található káros anyagok belélegzése súlyosbíthatja az asztma tüneteit, például az orrdugulást, köhögést, nehézlégzést és mellkasi szorítást. Ez különösen érzékeny lehet azoknál az asztmás betegeknél, akik már alapvetően is súlyosabb asztma tünetekkel rendelkeznek.

 

Asztma rohamok gyakoriságának növekedése: A szennyezett levegőben található káros anyagok belélegzése növelheti az asztma rohamok gyakoriságát és súlyosságát. Ez azt jelenti, hogy az asztmás betegek gyakrabban tapasztják az asztma rohamokat, és ezek súlyossága is fokozódhat a szennyezett levegő hatására.

 

Szövődmények kialakulása: A szennyezett levegő számos olyan káros anyagot tartalmazhat, amelyek különösen veszélyesek az asztmás betegekre. Például a szmogban található szálló por és apró részecskék behatolhatnak a légutak mélyebb részeibe, és súlyosabb asztma tüneteket és szövődményeket okozhatnak, például légzési nehézségeket, súlyos asztma rohamokat és akár szöveti károsodást is.

 

Gyógyszeres kezelés ellenállása: A szennyezett levegő okozta krónikus légzőszervi gyulladás az asztmás betegeknél nehezebbé teheti a gyógyszeres kezelés hatékonyságát is. Az irritált légzőrendszer nehezebben reagálhat a gyógyszerekre, például az asztma inhalációs gyógyszerekre, ami az asztma elleni kontroll fenntartását nehezítheti.

Inhalátor alkalmazása

 

Tartalomhoz tartozó címkék: asztma szennyezett levegő