Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az asztma megelőzése és rizikófaktorai

2023. 04. 20. 15:15:50 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az asztma egy krónikus légzőszervi betegség, amelynek számos kockázati tényezője van.

 

Genetika: Az asztma kockázata magasabb, ha a családban már előfordult asztma. Az öröklött gének hajlamosíthatnak az asztma kialakulására, habár az asztma kialakulásához több tényező együttes jelenléte szükséges.

 

Allergiák: Az allergiás betegségek, például az allergiás rhinitis (szénanátha) vagy az ekcéma, növelhetik az asztma kockázatát. Az allergiás betegségek gyakran kapcsolódnak az asztmához, és közös immunrendszeri és örökletes tényezők is lehetnek.

 

Dohányzás: A dohányzás vagy a passzív dohányzás (dohányfüst belélegzése mások füstjéből) növeli az asztma kockázatát, különösen a gyermekek esetében. A dohányfüst irritálhatja és károsíthatja a légutakat, valamint súlyosbíthatja az asztma tüneteit.

 

Légúti fertőzések gyerekkorban: Az ismétlődő légúti fertőzések, különösen a légcsőhurut és a hörgőgyulladás, kockázati tényezők lehetnek az asztma kialakulásában, különösen a korai életkorban.

 

Légszennyezés: A szennyezett levegő, például az autóforgalom, az ipari kibocsátások és a szmog szintén növelheti az asztma kockázatát. A szennyezett levegő irritálhatja a légutakat és hozzájárulhat a légúti gyulladáshoz.

 

Foglalkozási expozíciók: Bizonyos foglalkozások, például az állatokkal, növényekkel vagy vegyi anyagokkal való szoros érintkezés az asztma kockázatát is növelheti.

 

Túlsúly és elhízás: Az elhízás és a túlsúly szintén kockázati tényezőt jelenthet az asztma kialakulásában. Az elhízás hatással lehet a légúti rendszer működésére, és súlyosbíthatja az asztma tüneteit.

 

Az asztma megelőzése és kezelése kulcsfontosságú az egészséges légzőrendszer fenntartásában.

 

A megelőzésben több dolog is segíthet, melyek közül most megnézünk párat:

 

Kerüljük az allergénekkel való érintkezést: Az allergének, például pollen, poratkák, állati szőrök vagy penészgombák, az asztma tüneteit súlyosbíthatják. Ha ismert, hogy milyen allergénekre vagyunk allergiásak, akkor azt mindenképp kerüljük! Takarítsunk rendszeresen, tartsunk rendet a lakásban, szellőztessük a helyiségeket, és használjunk allergén-biztosított takarókat és párnákat. Az allergén-kiváltó tényezők csökkentése segíthet az asztma kockázatának csökkentésében.

 

Kerüljük a dohányfüstöt: A dohányfüst belélegzése súlyosbíthatja az asztma tüneteit, és növelheti az asztma kialakulásának kockázatát. Ha dohányzunk, akkor próbáljunk meg leszokni. Ha mások dohányoznak a környezetünkben, akkor ajánlott megkérni őket, hogy ne dohányozzanak a közelünkben, illetve kerüljük azokat a helyeket, ahol dohányfüstnek lehetünk kitéve.

 

Tartsuk be az asztma-kezelési tervet: Az orvos egyéni asztma-kezelési tervet készíthet, amely tartalmazza az asztma gyógyszereinek használatát, a tünetek figyelését, valamint az asztma rohamok kezelését. Fontos, hogy tartsuk be az orvos által előírt asztma-kezelési tervet és rendszeresen kövessük az orvosi utasításokat.

 

Figyeljük a környezeti tényezőket: Kerüljük a szennyezett levegőt, a poros vagy penészes helyiségeket, valamint az irritáló vegyszereket. Próbáljunk meg fenntartani egy tiszta, szellőző környezetet, és kerüljük azokat a helyzeteket, amelyekben az asztma tünetei súlyosbodhatnak.

 

Tartsuk fenn az egészséges életmódot: Az egészséges életmód fenntartása, például rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás és elegendő alvás, segíthet az immunrendszer megerősítésében és az asztma kockázatának csökkentésében.

Asztmás inhalálás