Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az asztma és a mozgás

2023. 04. 20. 15:40:21 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az asztma egy krónikus légúti megbetegedés, amely a légutak gyulladásával jár, és azok összehúzódásával, ami nehézlégzést, köhögést, fulladást és mellkasi szorító érzést okozhat.

 

A mozgás és az asztma között számos kapcsolat van, mivel a légzőrendszer aktivitása és a fizikai terhelés hatással lehet az asztmás tünetekre.

 

Az asztmás betegek esetében az aerob (kardiovaszkuláris) típusú mozgás, mint például az úszás, futás, kerékpározás, gyaloglás és más testedzési formák, több pozitív hatással is járhatnak:

 

Légzési kapacitás növelése: Az aerob mozgás segít fejleszteni a tüdő és a szív-érrendszer állóképességét, ami javíthatja az oxigénfelvételt és a szén-dioxid kiürítését, ami hozzájárulhat az asztmás betegek légzési kapacitásának növeléséhez.

 

Gyulladáscsökkentő hatás: A rendszeres mozgás csökkentheti a szervezetben lévő gyulladást, beleértve a légutakban található gyulladást is, ami az asztma tüneteinek enyhítésében is segíthet.

 

Immunrendszer erősítése: A mozgás pozitív hatással lehet az immunrendszerre, és megerősítheti azt, ami segíthet az asztmás betegek szervezetének ellenálló képességének növelésében a légúti fertőzésekkel szemben.

 

Testsúly kontroll: Az asztmás betegek esetében a testsúly fontos szerepet játszik az asztma kezelésében, mivel a túlsúly és az elhízás ronthatja az asztma tüneteit. A rendszeres fizikai aktivitás hozzájárulhat a testsúly kontrollálásához, ami pozitív hatással lehet az asztma kezelésére.

 

Az asztmás betegek esetében a legmegfelelőbb mozgásforma az, amelyet az egyéni állapot és az orvosi ajánlások alapján választanak ki.

 

Az asztmás betegek reakciói különbözőek lehetnek, ezért fontos, hogy az egyén saját korlátait és tüneteit figyelembe véve válasszon megfelelő mozgásformát.

 

Az alábbiakban néhány olyan mozgásforma található, amelyek általában jótékony hatással lehetnek az asztmás betegek számára:

 

Úszás: Az úszás a leggyakrabban ajánlott mozgásforma az asztmás betegek számára, mivel a víz páratartalma megakadályozhatja a légutak kiszáradását, és az úszás általában nem okoz erős terhelést a légutakon. Az úszás az egész testet megmozgatja, erősíti a tüdőt és a szív-érrendszert, és a légzést is javíthatja.

 

Gyaloglás: A gyaloglás az egyik legkímélőbb és könnyen elvégezhető mozgásforma, amely a legtöbb ember számára elérhető. A séta szabályozható intenzitással végezhető, és az asztmás betegek számára kiváló lehetőség lehet az állóképesség fejlesztésére, a szabadban történő mozgásra és az izmok erősítésére.

 

Kerékpározás: A kerékpározás szintén egy olyan alacsony hatású aerob mozgásforma, amely a tüdő és a szív-érrendszer egészségét javíthatja, és az asztmás betegek számára kímélő lehet az ízületekre és a légutakra is.

 

Fitnesz- és erőnléti edzés: Az erőnléti edzés, például a könnyű súlyemelés vagy a testtömeg elleni ellenállás hasznos lehet az izomzat erősítésére, ami javíthatja a légzés hatékonyságát. Azonban az erőnléti edzést csak az orvos vagy a szakember ajánlásai alapján kell elvégezni, és az asztmás betegeknek ügyelniük kell arra, hogy ne terheljék túl a légutakat.

Egy hölgy inhalátort kap

Tartalomhoz tartozó címkék: asztma asztma és mozgás