A kálium fontos szerepet játszik az emberi szervezet minden sejtjének, különösen a szívizomszövetet alkotó sejtek egészségében. Ha nem jutunk megfelelő mennyiségű káliumhoz, az komoly hatással lehet a szervezetünkre.
Az emberi testben jelenlévő kálium 98% -a a sejteken belül található, ami azt jelenti, hogy már kisebb eltérésnek is életveszélyes hatásai lehetnek az idegekre, az izmokra és a szívre.
Íme, 6 figyelmeztető jel, amelyekről mindenkinek tudnia kell
A kálium hiánya jelentős hatással van számos szervrendszerre, beleértve az emésztőrendszert is, ahol gyomorpanaszokat és görcsöket okozhat. Ne feledd azonban, hogy nem csak alacsony káliumszint okozhat gyomor-bélrendszeri panaszokat, ezért figyelj arra, hogy olyan ételeket fogyassz, amelyek nem váltanak ki nálad puffadást.
2. Izomgyengeség
Az izomfájdalom, a gyenge izmok és az izomgörcsök jelezhetik, hogy a szervezetnek több káliumra van szüksége.
3. Szívdobogás érzés
Mint említettük, a káliumhiány nagy hatással van a szívre. A szívelégtelenség és az abnormális szívritmuszavarok oka káliumhiány is lehet. Amikor a kálium egyensúlyzavart szenved, a szív erőlködve pumpálja a vért, és a szívverés gyenge vagy szabálytalan lesz.
Ha fáradtnak érzed magad, még akkor is, ha jól aludtál, annak káliumhiány is lehet az oka. A szervezet minden sejtje káliumot igényel, így amikor a káliumszint csökken, fizikailag és szellemileg is elfáradhatunk.
5. Zsibbadás és bizsergés
A kálium fontos ásványi anyag, amely segíti az egészséges idegrendszer működését. Tehát, ha nem megfelelő a káliumbevitel, akkor tűszúrás érzést vagy zsibbadást is tapasztalhatunk.
6. Magas vérnyomás
A kálium segít tágítani az ereket, azonban a hiányában összehúzódnak, ami a vérnyomás emelkedéshez vezethet. A legtöbb ember nem veszi észre, amikor vérnyomása megemelkedik, de egyes esetekben fejfájást okozhat.
Ha káliumban gazdag élelmiszereket fogyasztunk, nincs szükség káliumpótlásra. A káliumhiány gyakran akkor fordul elő, amikor túl sok gyors kaját és sós ételt eszünk, emellett kevés gyümölcsöt és zöldséget.
Magas káliumtartalmú élelmiszerek
Banán, Tejtermékek (különösen tej és joghurt), Gyökérzöldségek és diófélék, Halak, Gomba, Fehérbab és szójabab, Avokádó.