A legegészségesebb tavaszi zöldségek és gyümölcsök. Jönnek a hosszú nappalok és a meleg idő. A téli hónapokban kialakulhat a vitaminhiány, ezt pedig mindenképpen pótolni kell tavasszal.
Nézzük, hogy melyek a legjobb tavaszi gyümölcsök zöldségek
A tavaszi zöldségek gyümölcsök között mindenképp megemlíthető a spárga amely legkorábban februárban már megjelenik a boltokban, a piacon.
Ez az egyik legegészségesebb zöldség. Nagyon gazdag fehérjeforrás és a kalóriatartalma is alacsony. Rengeteg rostot tartalmaz. Található benne C- és K-vitamin is. Ásványi anyagtartalma is magas (folsav, magnézium, kálium). A spárgát nagyon könnyű egy diétába beilleszteni, mivel gyorsan elkészíthető. Az egyik legideálisabb köretnek számít.
Az articsóka sajnos egy népszerűtlen zöldség, ennek ellenére viszont nagyon egészséges.
Nagyon magas a rost, vas, magnézium, foszfor, kalcium, kálium, C-vitamin és folsavtartalma. Segíti a máj munkáját és csökkenti a koleszterinszintet. Az emésztési problémákat is enyhíti. Egy nagyon sokoldalú zöldség, lehet fogyasztani főve vagy akár sülve is.
A spenót egy rendkívüli tavaszi zöldség.
A spenót egy igazi szuperélelmiszernek számít. Nagyon magas a C- és a K- vitamin tartalma. Tartalmaz folsavat, magnéziumot és vasat is. Csökkenti a rák kockázatát is. Segít megelőzni az egyes szívbetegségeket és a szürkehályogot is. Lehet fogyasztani párolva vagy főve is.
A retek nagyszerű C-vitamin forrás, ráadásul az első tavaszi zöldségek egyike is.
Tartalmaz még káliumot és folsavat is. Nagyon megállja a helyét salátákban és szendvicsekben is. Elősegíti a vese egészséges működését valamint csökkenti a rák kialakulását. Nagyon jó az emésztésre, remek gyulladáscsökkentő és antioxidáns.
A vízitorma a káposztafélék családjába tartozik.
Olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz mint a C-, B6-, E- és a K- vitamin, tartalmaz még kalciumot, vasat, magnéziumot és cinket is. Felhasználható szendvicsekhez és salátákhoz is. Diétákba is beépíthető könnyedén.
A tavaszi gyümölcsök egyik nagyszerű képviselője a földieper amely nagyon sok vitamint (C-, K-, B5 és B6-) és ásványi anyagot (mangán, folsav, kálium, réz, magnézium, omega-3) tartalmaz.
A rebarbara nagyszerű növényenek számít. Ajánlott reumára valamint ízületi gyulladásra is. Bélpanaszok esetében jobb óvatosan fogyasztani valamint görcsök és bélgyulladás esetén is. Nagyszerű vizelethajtó és salaktalanító is, egy tavaszi tiszítókúrához megfelelő lehet.
A lime rendkívüli hatással van az emésztésre, javítja az immunrendszert a magas C-vitamin tartalmának köszönhetően.
A kivi rendkívül gazdag C-, E- és A- vitaminban is. Tartalmaz még flavonoidokat és ásványi anyagokat is. Magasabb a C-vitamin tartalma mint a narancsé és annyi kálium található benne mint egy banánban. Meggátolja a szabad gyököket, ezért érdemes minél több kivit fogyasztani rendszeresen.
Az egyik legjobb magyar tavaszi gyümölcsök közé tartozik az alma amit mindenki ismer hazánkban. Nagyszerű vitaminforrás és nagyon sokféleképpen elkészíthető. Ezután jön az eper, a fekete ribizli, a málna és a cseresznye. Ez mind magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, tehát egy kis tavaszi immunrendszer erősítésre kiváló mind.