Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

A lábdagadás okai, melyekkel érdemes tisztában lenni

Sági Zsolt - HillVital
2022. 11. 24. 11:03:00

Elég gyakori, sok embert érintő panasz a lábdagadás.

A lábdagadás okai, melyekkel érdemes tisztában lenni!
 

A lábdagadás lényegében a lábak vizesedése. Hátterében különféle okok állhatnak. Okozhatják életmódbeli sajátosságok, de különböző súlyosságú betegségek is. A kiváltó okok azonosításában gyakran az segít, hogy mely területet érinti az ödéma. Dagadt-e az egész lábszár, vagy csak egy területet érint az elváltozás. Az is fontos, hogy egyoldali vagy mindkét oldalt érintő lábdagadásról van-e szó.

 

A láb, vagy lábfej dagadás leggyakoribb okai: A lábdagadás okai között megemlíthető a keringési rendszer elváltozásai, a kiválasztó rendszer (vesék) elváltozásai, valamint a nyirokrendszer elváltozásai.

A vizesedés okai is ezekhez köthetőek. Általában akkor alakul ki, amikor felbomlik a szövetközi folyadék termelődésének és annak az elvezetődésének az egyensúlya. A vizenyő a szövetek közötti térben szapordik fel.
 

A vesebetegséget sokáig tünetmentes, azonban egy idő után a vese egyre kevésbé képes elvégezni a feladatait, melynek köszönhetően nem elég hatékony a méreganyagok illetve a felesleges folyadék kiválasztásában sem. Ez a folyadék így a szövetekben gyülemlik fel, ödémásodást és dagadást okozva. A vesebetegség további tünetei lehetnek még a letargia, általános gyengeség, kifulladás és akár szívritmus zavarok is.
 

Másik kiváltó ok lehet a szívelégtelenség is. Mivel a szív minden szervre kihatással van, beleértve a vesét is, így ebből adódóan szintén dagadást okozhat a lábban.
 

A májcirrózis szintén hozzájárulhat a láb feldolgozásához. Sajnos igen, a májcirrózis lábdagadás tünetével is jelentkezhet. A májcirrózis során a májsejtek károsodnak vagy akár el is pusztulhatnak, amely akár a máj felületének hegesedéséhez vezet. A májcirrózis szintén a vese működésének a felborulásához vezet, amely ebből adóadóan szintén ödémát és lábdagadást okoz. A vizesedés, ödémásodás gyakran rosszabb, ha egész nap állunk vagy ülünk. A májcirrózis további tünetei közé tartozik a fáradékonyság, étvágytalanság, valamint a bőrön könnyebben alakulnak ki zúzódások.
 


Fiziológiai okok lehetnek:
folyadéktöbblet, tartós ülőhelyzet, meleg időjárás.

 

Az egyoldali lábdagadás okai: mélyvénás trombózis, mélyvénás elégtelenség, sérülés, a lábat vagy ízületet érintő gyulladás.
 

A kétoldali lábdagadás okai: akut veseelégtelenség, krónikus veseelégtelenség, krónikus szívelégtelenség, terhesség, májzsugor, hormonális problémák, gyógyszerek mellékhatása, hosszabb ideig tartó ülés, állás.
 

Mikor kell orvoshoz fordulni lábdagadás miatt?
 

Ha a kiváltó ok ismeretlen, és a tünetek nem enyhülnek, mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni. Gyakran már ismert a dagadás oka mint pl.: törés vagy sérülés, ilyenkor szerencsére nem kell keresgélni hanem csak kezelni kell. Ha viszont nincs ismeret a konkrét kiváltó okról, akkor akár lehet tüdőembólia, szívelégtelenség vagy veseelégtelenség is lehet a lábdagadás hátterében. Társulhatnak még mellé panaszok mint pl.: mellkasi fájdalom vagy fulladás. Ezekre nagyon érdemes odafigyelni mivel ha ezeket a panaszokat is megemlítjük, akkor könnyebb kideríteni a probléma forrását.
 

A lábdagadás okai, melyekkel érdemes tisztában lenni

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés