A nagy kérdés, milyen gyümölcs zöldség tartalmaz D vitamint? Bármilyen meglepő is, növényi eredetű ételek közül egyedül a gomba tartalmaz nagy mennyiségben D vitamint.
A szervezet D vitamin szintje a leghatékonyabban a mértékletes napozással növelhető, azonban a borús vagy téli időkben ezzel nem lehet elegendő D vitaminhoz jutni. Ilyenkor jönnek szóba táplálék kiegészítők vagy orvos által felírt tabletták.
Mégis hogyan lehet akkor ilyen esetben pótolni, melyik gyümölcsben van d vitamin?
Pótlása lehetséges ételekkel is, azonban a d vitamin gyümölcsökben nem található meg. Növényi eredetű ételek közül a gomba tartalmaz magasabb tartalmú D-vitamint. Mivel a D vitamin növényi eredetű forrásai korlátozottak, ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani belőle a napfény szegény időben. Igaz, hogy típustól függ, de a gomba akár 2300 NE D vitamint is tartalmazhat.
D vitamint tartalmazó zöldségek gyümölcsök
A gyümölcsök általában nem tartalmaznak jelentős mennyiségű D-vitamint, mivel ez a vitamin általában csak a zsiradékokban oldódó vitaminok közé tartozik és a gyümölcsökben nem található meg elég zsiradék.
A d vitamin zöldségekben viszont már megtalálható. Ilyen például a spenót, fehér káposzta, brokkoli, cékla, sütőtök, paradicsom, vadon élő gombák. A d vitaminban gazdag ételek még az avokádó és a narancs. Az avokádóban található D-vitamin mennyisége alacsony, de a többi tápanyagban gazdag összetétele miatt még mindig értékes táplálék. A narancs D-vitamin tartalma alacsony, de más fontos tápanyagokban, például C-vitaminban gazdag. A mandarinban található D-vitamin mennyisége alacsony, de számos más tápanyagot, például C-vitamint és rostot tartalmaz.
D vitamin miben van avagy milyen étel tartalmaz még D-vitamint?
Ha természetes pótlása mellett döntünk, akkor a gomba mellett fogyaszthatunk tejet, tejterméket, szardíniát, lazacot, tonhalat, tőkehalat, valamint tojást is. Ezen ételek mindegyike tartalmaz D-vitamint. Néhány gombafajta, például a shiitake gomba és a fehér gomba, természetesen tartalmaz D-vitamint. Ennek mennyisége azonban általában alacsony, és változhat a gombafajtától és a termesztési módszertől függően.
A legmagasabb D vitamin tartalmú ételek táblázatba foglalva
Élelmiszer | D-vitamin tartalom (µg)* |
---|---|
Lazac | 13,1 µg |
Tonhal | 7,1 µg |
Szardínia konzerv | 7,0 µg |
Sertésmáj | 6,7 µg |
Tojássárgája | 5,4 µg |
Tejföl | 2,5 µg |
Gombafejek | 1,1 µg |
Tofu | 0,1 µg |