Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A K-vitamin hiány jelei valamint a fontossága

2023. 06. 06. 11:09:00 hillvital.hu

A K-vitamin egy rendkívül fontos vitamin, amely főként a véralvadási folyamatokban vesz részt.

 

 

Mire jó a K-vitamin?

A K-vitamin a véralvadás egyik legfontosabb szabályozó tényezője. Emellett azonban jótékony hatásai mellett megemlíthető az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját. Abban az esetben ha a test valamilyen sérülést szenved el és vérezni kezd, akkor aktiválódnak az érpályában lévő egyes véralvadási faktorok. Ezt követően pedig szintén aktiválódik egy olyan öngerjesztő folyamat, melynek köszönhetően a vérző nyílás elzáródik. Ebben a folyamatban több alvadási faktor keletkezéséhez K-vitaminra van szükség. Abban az esetben ha nincs megfelelő mennyiségű K-vitamin a szervezetben, akkor ezek a folyamatok nem tudnak megfelelően aktiválódni, valamint részt venni az alvadásban, így ennek eredményeként elnyúlt vérzés, vagy vérzékenység is kialakulhat.

 

A K-vitamin-hiány jelei

 

Gyakori vérzések és zúzódások

Mivel a K-vitamin kulcsfontosságú szerepet tölt be a véralvadási funkciókban, ezért hiányának legjellemzőbb tünete a vérzés, amely történhet testen kívül vagy azon belül is. A gyakori orrvérzés, illetve ínyvérzés intő jel lehet. Emellett ha úgy érezzük, hogy az egyszerű sebek is erősebben és a kelleténél hosszabb ideig véreznek, akkor is érdemes gyanakodnunk a K-vitamin hiányára.

 

Hányinger, hányás

A K-vitamin hiányának egyik fellépő tünete lehet a gyomorban fellépő vérzés. Ez ilyenkor gyakran hányingert, vagy hányást okozhat, melynek következtében a hányadékkal együtt vér is kiürül.

 

Erős menstruáció

Azok a nők akik K-vitamin hiányban szenvednek erős menstruációs vérzést tapasztalhatnak. Ilyen esetben az sem ritka, hogy a vérzés akár egy hétig is eltart. Ezt követően gyakran gyengeség és vérszegénység követi.

 

Véres vizelet vagy széklet

Sajnos a K-vitamin hiányának ilyen tünetei is lehetnek. Ugyanakkor az ilyen jellegű tünet más betegségre is utalhat, ezért ilyenkor mindenképp tanácsos szakemberhez fordulni.

Annak ellenére, hogy a K-vitamin a zsírban oldódó vitamin közé tartozik, nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben.

 

K-vitamin tartalmú ételek, avagy miben van K-vitamin?
 


Zöld leveles zöldségek 

Zöldségek közül sok K-vitamint tartalmaznak a zöld leveles zöldségek, mint például a fodros kel, a mustárzöld, mángold, karalábé, a nyers spenót, a brokkoli, a kelbimbó, a cékla zöldje, valamint a káposzta. Ezeket nyersen, akár turmix alapanyagként vagy párolva is fogyaszthatjuk.

 

Húsok, húskészítmények

Bőven találhatunk K-vitamint a marhamájban, sertéskarajban, kacsamájban, csirkehúsban, a szalonnában, sertésmájban, csirkemájban, valamint a tojás sárgájában.

 

Tejtermékek

K-vitamint tartalmazhatnak a sajtok, valamint a teljes tej, vaj és a tejszín is.

 

Gyümölcsök

Annak ellenére, hogy a zöldségek közül több kiemelkedő zöldség is jelentős mennyiségű K-vitamint tartalmaz, a gyümölcsök esetében ez nem igaz. Gyümölcsök közül amik ide sorolhatóak a szilva, avokádó, kiwi, gránátalma, paradicsom, szőlő, valamint a feketeribizli.

 

Hüvelyesek

A hüvelyesek közül a zöldbab, a zöldborsó és a szójabab tartalmaz nagyobb mennyiségű K-vitamint.

 

Olajos magvak

Az olajos magvak közül a kesudió, mogyoró, valamint a dió fogyasztásával járulhatunk hozzá a K-vitamin szükséglet pótlásához.

 

Kiknek nem ajánlott K-vitamint szedni?

Azok, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek oda kell figyelniük arra, hogy mennyi K-vitamint juttatnak be a szervezetükbe. Ez annak köszönhető, hogy a nagy mennyiségű vitamin ellensúlyozza a véralvadásgátló gyógyszer hatását. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezek az emberek egyáltalán nem fogyaszthatnak K-vitamin tartalmú ételeket. Helyette inkább ezt úgy kell értelmezni, hogy nem szabad túlzásba esni, valamint körülbelül azonos mennyiséget kell ezekből fogyasztani.

 

A K-vitamin túladagolása

A vízben oldódó vitaminokkal ellentétben a zsírban oldódó vitaminokat a szervezet elraktározza. Ennek köszönhetően a vízben oldódó vitaminokból csak nagyon nehezen lehetséges a túladagolás. Alapvetően a K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, azonban folyamatos pótlása szükséges. Túladagolása nem jellemző, azonban ha mégis megtörténne akkor az allergiás reakciókat, gyomor és bélrendszeri szorongást, vérnyomás és váralvadási problémákat, valamint ha egy időben más gyógyszert is szedünk, akkor kölcsönhatásokat is okozhat.
 

K-vitamin tartalmú ételek.

Tartalomhoz tartozó címkék: K vitamin k-vitamin