Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A pajzsmirigy alulműködésének okai és tünetei

2023. 05. 26. 10:14:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis vagy hypothyroidizmus) olyan állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormont, vagy nem megfelelően működik. Ennek számos oka lehet, és a tünetek is változatosak lehetnek. A következőkben részletesen kifejtjük a pajzsmirigy alulműködés okait és tüneteit.
 

Gyakori okok:
 

Autoimmun betegségek: Az autoimmun pajzsmirigybetegségek, mint például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a posztpartum thyreoiditis, gyakori okai a pajzsmirigy alulműködésnek. Ezekben az esetekben az immunrendszer támadja a pajzsmirigyet, ami gyulladást és károsodást okoz, és csökkenti a hormontermelést.

 

Jódhiány: A pajzsmirigyhormonok termeléséhez szükség van a megfelelő mennyiségű jódra. Ha valaki nem fogyaszt elegendő jódot, akkor az alulműködés kialakulhat.
 

Pajzsmirigy műtét: Ha valaki korábban pajzsmirigy műtéten esett át vagy sugárzásnak volt kitéve a pajzsmirigy területén, ez károsíthatja a pajzsmirigyet, és alulműködést okozhat.
 

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok, a kemoterápiás szerek és az antitiroid gyógyszerek hosszú távú használata befolyásolhatja a pajzsmirigy működését és alulműködést okozhat.
 

Egyéb betegségek: Néhány autoimmun betegség, például a lupus vagy a rheumatoid arthritis, valamint bizonyos vírusfertőzések is kapcsolatban állhatnak a pajzsmirigy alulműködésével.


Pajzsmirigy alulműködés.


Gyakori tünetek:

 

A pajzsmirigy alulműködés számos tünetet okozhat, és ezek lehetnek általánosak és specifikusak is.

 

Fáradtság és kimerültség: A leggyakoribb tünet a folyamatos fáradtság és energiahiány érzése. Akár egyszerű tevékenységek is kimerültséget okozhatnak.
 

Súlygyarapodás: Az anyagcsere lassulása miatt az alulműködésben szenvedő emberek hajlamosak a súlygyarapodásra.
 

Hideg érzés: Az alacsony pajzsmirigy hormonszint miatt az anyagcsere lassulása következtében a testhőmérséklet csökkenhet, és az érintett személy gyakran hidegnek érzi magát, még meleg környezetben is.

 

Száraz bőr és hajhullás: Az alulműködés hatására a bőr szárazabbá válik, és a haj elvékonyodhat, töredezetté válhat, valamint erős hajhullás jelentkezhet.

 

Gyengeség és izomfájdalom: Az izmok és az ízületek merevsége, gyengesége és fájdalma is gyakori tünet. Az alulműködés miatt a test nem képes megfelelően regenerálódni és gyógyulni, ezért az izmok és az ízületek érzékenyebbek lehetnek.
 

Székrekedés: A pajzsmirigy alulműködése lassíthatja az emésztési folyamatot, ami székrekedést eredményezhet. Az érintett személy gyakran tapasztal nehézséget a rendszeres bélmozgások elérésében.

 

Depresszió és hangulatzavarok: Az alulműködés hatással lehet az agyi funkciókra és a hangulatra. Sok ember észlel depressziót, szorongást és hangulatzavarokat, amelyek befolyásolhatják az életminőséget.
 

Memóriazavarok és koncentrációs nehézségek: Az alacsony pajzsmirigy hormonszint hatással lehet az agyi funkciókra, beleértve a memóriát, a koncentrációt és a mentális éberséget. Az érintettek gyakran panaszkodnak zavarodottságról, memóriazavarokról és figyelemhiányról.
 

Lassú szívverés: Az alulműködés befolyásolhatja a szívritmust és a szívverés sebességét. A szívverés lassulhat, és az érintettek észlelhetik a szívritmusváltozásokat.

 

Menstruációs rendellenességek: Nőknél a pajzsmirigy alulműködése hatással lehet a menstruációs ciklusra, és különböző rendellenességeket okozhat, például szabálytalan vagy kihagyó menstruációt.
 

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek nem specifikusak és más egészségügyi problémákhoz is kapcsolódhatnak. Azonban, ha ezek a tünetek hosszabb ideig fennállnak vagy súlyosbodnak, érdemes orvoshoz fordulni, és a pajzsmirigy alulműködés lehetőségét kivizsgáltatni.

 

A pajzsmirigy panaszok esetén a Galajfű tea az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Olvasd el az ide vonatkozó tudásanyagot: A galajfű tea szerepe a pajzsmirigy betegségek kezelésében és megelőzésében


Pajzsmirigy vizsgálat.