Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A pajzsmirigy és az immunrendszer kapcsolata

2023. 06. 01. 08:36:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A pajzsmirigy és az immunrendszer között szoros kapcsolat áll fenn, amely befolyásolja egymás működését és egészségi állapotunkat. A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú mirigy a nyakunk elülső részén helyezkedik el, és számos létfontosságú funkciót lát el a szervezetünkben. Az immunrendszer pedig a testünk védelmi rendszere, amely segít megvédeni minket a fertőzésektől, betegségektől és egyéb káros hatásoktól.
 

A pajzsmirigy működését és hormontermelését az agyalapi mirigyben található pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szabályozza, amelyet a hipofízis termel. Az immunrendszer szerepe azonban nem korlátozódik a fertőzésekkel való küzdelemre, hanem aktívan részt vesz az autoimmun betegségek, például a Hashimoto-thyreoditisz vagy a Basedow-kór kialakulásában is.
 

Az autoimmun betegségek olyan állapotok, amikor az immunrendszer tévesen felismeri a saját szöveteinket idegenként, és támadja azokat. Az autoimmun pajzsmirigybetegségekben az immunrendszer túlzottan reagál a pajzsmirigysejtekre, ami hormontermelési problémákat okozhat. A Hashimoto-thyreoditisz például egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer a pajzsmirigyet támadja, és gyulladást okoz, aminek következtében a pajzsmirigy nem képes megfelelő mennyiségű hormont termelni.
 

Az immunrendszer aktivitásának változása is befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. Például a krónikus gyulladásos betegségek vagy autoimmun folyamatok folyamatosan stimulálják az immunrendszert, és ezáltal befolyásolják a pajzsmirigyhormonok szintjét és működését. Ezenkívül bizonyos autoimmun betegségekben az immunrendszer túlaktív lehet, ami a pajzsmirigyhormonok szintjének emelkedését eredményezheti. Ilyen példa a Basedow-kór, amelyben az immunrendszer antitesteket termel, amelyek stimulálják a pajzsmirigy működését és túlzott hormontermelést okoznak.
 

Pajzsmirigy probléma.


A pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis) esetén csökken a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége.
Ez a csökkent hormontermelés hosszú távon hatással lehet az immunrendszerre is. Az immunrendszer normális működéséhez szükséges pajzsmirigyhormonok, például a trijódtironin (T3) és a tiroxin (T4), szintje fontos szerepet játszik az immunrendszer sejtes és humorális válaszainak szabályozásában. A pajzsmirigyhormonok szabályozzák a limfociták, a makrofágok és más immunsejtek aktivitását, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunválaszban és a fertőzések elleni védekezésben.

 

Az alacsony pajzsmirigyhormon szint következtében csökken az immunrendszer hatékonysága, és ezáltal fokozódhat a fertőzések kockázata. Az alacsony pajzsmirigyhormonszint gyakran csökkenti az immunrendszer sejtes válaszképességét, ami a fertőzésekkel szembeni védekezés csökkenéséhez vezethet. Emellett az alacsony pajzsmirigyhormonszint gyulladásos folyamatokhoz és autoimmun betegségekhez is vezethet, amelyek további hatással vannak az immunrendszerre.
 

Másrészt a pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis), például a Basedow-kór, amelyben a pajzsmirigy túlzottan termel hormonokat, szintén befolyásolhatja az immunrendszert. A túlzott pajzsmirigyhormon-termelés serkentheti az immunrendszer aktivitását, és autoimmun folyamatokat indíthat el. Az immunrendszerben fokozódhat az autoantitestek termelése, amelyek a pajzsmirigy sejteket támadják, és további pajzsmirigygyulladást és károsodást okozhatnak.
 

Összefoglalva, a pajzsmirigy és az immunrendszer közötti kapcsolat rendkívül összetett és kölcsönös. A működése befolyásolhatja az immunrendszer aktivitását, és az immunrendszer állapota is befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.
 

A pajzsmirigy panaszok esetén a Galajfű tea az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Olvasd el az ide vonatkozó tudásanyagot: A galajfű tea szerepe a pajzsmirigy betegségek kezelésében és megelőzésében
 

Gyenge immunrendszer.