Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A pajzsmirigy és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolata

2023. 06. 01. 09:03:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A pajzsmirigy és a szív- és érrendszer között szoros kapcsolat áll fenn, és a pajzsmirigy működése számos hatással lehet a szív- és érrendszeri betegségekre. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, mint a trijódtironin (T3) és a tiroxin (T4), amelyek számos szerv és szövet, köztük a szív és az érrendszer normális működéséhez elengedhetetlenek.
 


Először is, a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis) hatással lehet a szív- és érrendszerre.
Az alacsony pajzsmirigyhormon-szint csökkenti az anyagcsere sebességét, ami a szervezetben koleszterin- és trigliceridszint növekedését eredményezheti. Ez a lipidszint emelkedés növelheti az atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulásának kockázatát. Az atherosclerosis az artériákban plakkok képződésével járó betegség, amely szűkítheti az erek lumenét és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a szívinfarktus vagy a stroke.

 

Emellett az alacsony pajzsmirigyhormon-szint csökkentheti a szívizom összehúzódási erejét és a szívfrekvenciát. Ez a szív- és érrendszeri rendszer elégtelen működését és a véráramlás csökkenését eredményezheti. Az alacsony pajzsmirigyhormonszintnek az érrendszeri tónusra is hatása lehet, és a vérnyomás csökkenésével járhat.
 

Pajzsmirigy vizsgálata.


A pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis), mint például a Basedow-kór, szintén befolyásolhatja a szív- és érrendszeri rendszert.
A túlzott pajzsmirigyhormon-termelés fokozhatja a szívfrekvenciát, és szabálytalanságokat okozhat a szívritmusban. Ez a szívritmuszavar, például a pitvarfibrilláció, növelheti a vérrögképződés és a stroke kockázatát. Emellett a pajzsmirigy túlműködése fokozott anyagcsere-aktivitással jár, amely növelheti az artériák tónusát és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

 

Az autoimmun pajzsmirigybetegségek, mint például a Basedow-kór vagy a Hashimoto-thyreoditisz, tovább erősítik a pajzsmirigy és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatát. Az autoimmun folyamatok során az immunrendszer tévesen felismeri a pajzsmirigyet és támadja azt, ami gyulladást és károsodást okoz. Az autoimmun pajzsmirigybetegségek gyakran társulnak más autoimmun betegségekkel is, amelyek szintén növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
 

Fontos megjegyezni, hogy a pajzsmirigy és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolat több tényezőn alapul, és nem minden esetben egyértelmű. Az egyéni genetikai hajlam, életmód és környezeti tényezők mind befolyásolhatják ezt a kapcsolatot. Például a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a túlsúly szintén kockázati tényezők lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, és ezeket gyakran együtt találják meg az autoimmun pajzsmirigybetegségekkel.
 

Fontos kiemelni, hogy a megfelelő kezelés és gondozás kulcsfontosságú a pajzsmirigy és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatának kezelésében. A helyes pajzsmirigyfunkció kezelése, legyen szó alulműködésről vagy túlműködésről, és a szív- és érrendszeri kockázati tényezők kezelése, például a vérnyomás és a koleszterinszint kontrollálása, jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
 

A pajzsmirigy panaszok esetén a Galajfű tea az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Olvasd el az ide vonatkozó tudásanyagot: A galajfű tea szerepe a pajzsmirigy betegségek kezelésében és megelőzésében
 

Szívproblémák.