Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Ismerd meg a váll és karfájdalom lehetséges okait!

Veress Máté - HillVital
2021. 07. 09. 11:34:00

A váll és karfájdalom hátterében számos elváltozás vagy betegség szerepelhet. Fáj a karom! Mindenki kiáltott már fel így. Ha nem múlik a fájdalom, akkor mindenképpen érdemes kinyomozni mi áll mögötte.
 

A váll és karfájdalom már a nyaknál elkezdődhet. Gyakran azért nehéz feladat eldönteni, hogy valakinek valóban a válla fáj-e, ugyanis itt lépnek ki a gerincvelőből a vállat és az egész felső végtagot, de részben a mellkasi valamint hasi zsigereket is beidegző ideggyökök.

 

Bár a panaszok sokszor meglehetősen bizonytalanok, leggyakrabban felső végtagi fájdalom, zsibbadás érzés valamint a felkar mozgathatóságának fájdalmas korlátozottsága jelentkezik.

 

"Fáj a vállam! Mitől fáj a vállam?", ez az érzés szinte mindenkinél előfordul élete során. A vállfájdalom okai között leginkább ízületi valamint izom eredetű problémák állnak. Ez létrejöhet a bal illetve a jobb oldalon is! "Mitől fáj a jobb karom?", ez is előfordulhat mégpedig a legtöbb esetben egy izomhúzódás állhat a háttérben. 
 

"Mitől fáj a karom?" Ez a leggyakoribb kérdés ha valamiért karfájdalom jön létre. 
 

Az okok, melyek vállfájdalmat és karfájdalmat okoznak, igen széles körben mozognak.
 

A váll és karfájdalom okai lehetnek helyben kialakult elváltozások, vagy akár más területekről kisugárzó fájdalom következményei.
 

Kisugárzó fájdalmat részben a nyaki gerinc kopásos elváltozása okozhat. Ilyenkor a fájdalom a fej mozgatásakor erősödik. Főleg ha az érintett oldal felé, vagy az ellenoldal felé billentjük a fejet.
 

Életkor szerint különböző problémák állhatnak a háttérben. 20-30 éves kor leggyakrabban a sportolóknál fordul elő úgynevezett elakadási szindrómák. 40-50 éves kor között az ízületek körül kialakult fokozódó meszesedés a leggyakoribb probléma.
 

"Fáj a bal karom!", ez sok esetben egy ficamra vagy rándulásra vezethető vissza. Mindenképpen ajánlott pihentetni valamint borogatni ilyenkor. Ha mindkét kar fájdalom fennáll és nem is múlik a fájdalom napok múlva sem semennyire, akkor ajánlott egy szakorvosnak megmutatni.

A jobb felkar fájdalom is sok esetben kialakulhat amelynek a következők lehetnek az okai: 

- Traumatikus sérülés, mint például zúzódás, ízületi diszlokáció, vagy törések.

- Tennis könyök, ami a könyökízület fokozott stresszének következménye.

- Golfer könyök, ami a könyökízület fokozott stresszének következménye.

- Önmagukban degeneratív ízületi betegségek, mint az ízületi porckopás.


A bal felkar fájdalom okai hasonlóak lehetnek a jobb felkar fájdalom okaihoz, többek között szintén a traumatikus sérülés, az ízületi porckopás és a fentebb felsoroltak.

 

A karfájdalom kezelése és a vállfájdalom kezelése természetes módszerekkel is kivitelezhető. Érdemes megnézned ezt a videót ha szeretnéd kideríteni a megoldásokat.
 


Meszesedéssel járó íngyulladás

A vállfájdalmak gyakori oka a meszesedéssel járó íngyulladás. A heveny fájdalom esetén a beteg hirtelen érez erős fájdalmat, ami miatt aztán megpróbálja csökkenteni a mozgásokat. A felkar fölött kialakul egy duzzanat, amely igen fájdalmas. Krónikus fájdalom esetén az ín tapadásánál mészlerakódások jönnek létre. Ilyenkor a vállfájdalom időnként előjön, majd megszűnik.

 

Kéz-váll szindróma

A kéz-váll szindróma egy eddig még nem tisztázott hátterű betegség, amely viszont igen gyakran áll a vállfájdalom hátterében. Igen gyakran jelentkezik idős betegek esetében, akiknél az egész felső végtag beduzzad és fájdalmas.
 

Vállficam

Sajnos ez is megemlíthető a gyakori okok között. Leggyakrabban sérülés hatására jön létre. A felkar fejét ilyenkor az ízületi tokon kívül lehet tapintani, egy fájdalmas duzzanatként.
 

Kar nyújtás

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés