Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

5 zabpelyhes sütemény recept az egészségtudatos édesszájúaknak

2023. 06. 15. 12:24:00 hillvital.hu

A most következő 5 sütemény recept alapja a zabpehely lesz. Nagyszerű szuperételnek számít és ráadásul kiváló süteményeket lehet belőle készíteni. A most következő sütikből még akár azok is fogyaszthatnak akik diétáznak.

 

Nézzük is az 5 egészséges zabpelyhes süteményt amit neked is el kell készítened!


Zabpelyhes almás sütemény

 

Kezdjük is a hozzávalókkal ami 3 adagra elég:
 

-          6 evőkanál zabpehely

-          2 evőkanál olaj

-          1 db citrom

-          csupán néhány csepp citromlé

-          1 teáskanál vaníliás cukor

-          fahéj

-          szegfűszeg

-          kardamom

-          méz

-          1 teáskanál útifűmaghéj

-          1 késhegynyi sütőpor

-          cukor

-          1 db alma
 

Az elkészítése sem nehéz. Az almát csak meg kell mosnod és aztán durva fokozaton le kell reszelned héjastól. Ezután néhány csepp citromlevet facsarj hozzá. Add hozzá a zabpelyhet, a sütőport, az olajat, az útifűmaghéjat és dolgozd jól össze. Ízesítheted a citrom reszelt héjával, a vaníliával, az őrölt fahéjjal, a szegfűszeggel és a cukorral. Szabályozhatod a tészta puhaságát a zabpehellyel. Egy tepsibe tégy bele sütőpapírt, olajozd meg aztán formálj dió nagyságú golyókat. Tegyél a belsejükbe 1-1 darab kardamomot. 180 fokra előmelegített sütőben úgy 20 percig süsd amíg aranybarna nem lesz.
 

Zabpelyhes-áfonyás muffin
 

Nézzük a hozzávalókat 5 adagra:
 

-          1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

-          1 bögre finomított tönkölybúzaliszt

-          háromnegyed bögre teljes kiőrlésű nádcukor

-          fél bögre zabpehely

-          1 csomag sütőpor

-          1 db vaníliarúd

-          6 evőkanál kókuszzsír

-          1 bögre víz

-          1 bögre áfonya
 

Az elkészítése nagyon egyszerű. A száraz hozzávalókat és a vaníliát keverd össze egy tálban. Öntsd hozzá a kókuszzsírt és a vizet. A tésztának lágynak kell lennie de nem folyósnak. Dolgozd össze a tésztát. Keverd hozzá az áfonyát aztán adagold a tésztát a muffin formákba. 180 fokra előmelegített sütőbe süsd készre 20 perc alatt.
 

Zabpelyhes szilvás lepény recept
 

Nézzük a hozzávalókat 4 adagra:

 

A tésztához:

-          2 db tojás

-          10 dkg cukor

-          12 dkg liszt

-          1 kiskanál sütőpor

-          7,5 dkg vaj
 

A töltelékhez:

-          15 vagy 20 szem szilva (aszalt szilva is jó)
 

A süti tetejére:

-          7,5 dkg vaj

-          6 dkg cukor

-          2 dkg zabpehely
 

Keverd habosra a tojást és a cukrot és keverd össze a sütőporos liszttel. A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, és amikor kihűlt, dolgozd a tésztába és tedd egy kis tepsibe. Mosd meg a szilvát ha nem aszaltat használsz valamint magozd ki. Rendezd el a tészta tetején. Olvassz vajat, aztán hűtsd ki és keverd hozzá a cukrot és a zabpelyhet. A kapott keveréket, terítsd a szilvarétegre és közepes hőmérsékleten előmelegített sütőben 45 percig süsd.
 

Egyszerű zabpehely süti
 

A hozzávalók 10 adagra vonatkoznak:
 

-          5 dkg margarin

-          1 db tojás

-          2 dl tej

-          9 evőkanál cukor

-          3 marék mazsola

-          1 teáskanál rum

-          5 dkg őrölt mandula

-          12,5 dkg zabpehely

-          liszt

-          fél csomag sütőpor

-          fél csomag mézeskalács fűszer
 

Olvaszd meg a margarint és keverd habosra a tojással, a tejjel, a cukorral. Ezután öntsd bele a rumot, majd tedd bele a mazsolát. Ezután hozzá kell öntened a zabpelyhet, a sütőport, a mézeskalács fűszert, az őrölt mandulát és keverd el. Kezdd el evőkanalanként adagolni a lisztet és kevergesd amíg egy sűrű, ragadós masszát nem kapsz. Tehetsz még bele ha akarsz aszalt fügét, vagy datolyát is. Ha már sűrű a masssza, akkor halmozd fel egymástól 3-4 centire és 175 fokon süsd 15 percig.
 

Kókuszgolyó zabpehelyből
 

 A következő hozzávaló mennyiség 24 adagot ad ki:

 

-          50 dkg zabpehely

-          10 dkg darált dió

-          15 dkg porcukor

-          5 evőkanál kakaópor

-          15 dkg margarin

-          3 evőkanál baracklekvár

-          rumaroma

-          2 dl főzött kávé

-          kókuszreszelék

-          15 dkg vaj

-          15 dkg margarin
 

Ennek a legegyszerűbb az elkészítése. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a darált diót, a porcukrot, a kakaót, az olvasztott margarint, a baracklekvárt, a rumaromát és a kávét. Ezt egy nagy de jól formázható masszává kell gyúrnod. Ezután dió méretű adagokat kell formáznod belőle. A végén pedig forgasd a kis golyókat kókuszreszelékbe. Tedd be a hűtőbe egy kicsit hogy keményebb legyen, és aztán már fogyasztható is.


Egy tányér zabpehely.