A most következő 5 sütemény recept alapja a zabpehely lesz. Nagyszerű szuperételnek számít és ráadásul kiváló süteményeket lehet belőle készíteni. A most következő sütikből még akár azok is fogyaszthatnak akik diétáznak.
Nézzük is az 5 egészséges zabpelyhes süteményt amit neked is el kell készítened!
Zabpelyhes almás sütemény
Kezdjük is a hozzávalókkal ami 3 adagra elég:
- 6 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál olaj
- 1 db citrom
- csupán néhány csepp citromlé
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- fahéj
- szegfűszeg
- kardamom
- méz
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 1 késhegynyi sütőpor
- cukor
- 1 db alma
Az elkészítése sem nehéz. Az almát csak meg kell mosnod és aztán durva fokozaton le kell reszelned héjastól. Ezután néhány csepp citromlevet facsarj hozzá. Add hozzá a zabpelyhet, a sütőport, az olajat, az útifűmaghéjat és dolgozd jól össze. Ízesítheted a citrom reszelt héjával, a vaníliával, az őrölt fahéjjal, a szegfűszeggel és a cukorral. Szabályozhatod a tészta puhaságát a zabpehellyel. Egy tepsibe tégy bele sütőpapírt, olajozd meg aztán formálj dió nagyságú golyókat. Tegyél a belsejükbe 1-1 darab kardamomot. 180 fokra előmelegített sütőben úgy 20 percig süsd amíg aranybarna nem lesz.
Zabpelyhes-áfonyás muffin
Nézzük a hozzávalókat 5 adagra:
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 bögre finomított tönkölybúzaliszt
- háromnegyed bögre teljes kiőrlésű nádcukor
- fél bögre zabpehely
- 1 csomag sütőpor
- 1 db vaníliarúd
- 6 evőkanál kókuszzsír
- 1 bögre víz
- 1 bögre áfonya
Az elkészítése nagyon egyszerű. A száraz hozzávalókat és a vaníliát keverd össze egy tálban. Öntsd hozzá a kókuszzsírt és a vizet. A tésztának lágynak kell lennie de nem folyósnak. Dolgozd össze a tésztát. Keverd hozzá az áfonyát aztán adagold a tésztát a muffin formákba. 180 fokra előmelegített sütőbe süsd készre 20 perc alatt.
Zabpelyhes szilvás lepény recept
Nézzük a hozzávalókat 4 adagra:
A tésztához:
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 7,5 dkg vaj
A töltelékhez:
- 15 vagy 20 szem szilva (aszalt szilva is jó)
A süti tetejére:
- 7,5 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 2 dkg zabpehely
Keverd habosra a tojást és a cukrot és keverd össze a sütőporos liszttel. A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, és amikor kihűlt, dolgozd a tésztába és tedd egy kis tepsibe. Mosd meg a szilvát ha nem aszaltat használsz valamint magozd ki. Rendezd el a tészta tetején. Olvassz vajat, aztán hűtsd ki és keverd hozzá a cukrot és a zabpelyhet. A kapott keveréket, terítsd a szilvarétegre és közepes hőmérsékleten előmelegített sütőben 45 percig süsd.
Egyszerű zabpehely süti
A hozzávalók 10 adagra vonatkoznak:
- 5 dkg margarin
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 9 evőkanál cukor
- 3 marék mazsola
- 1 teáskanál rum
- 5 dkg őrölt mandula
- 12,5 dkg zabpehely
- liszt
- fél csomag sütőpor
- fél csomag mézeskalács fűszer
Olvaszd meg a margarint és keverd habosra a tojással, a tejjel, a cukorral. Ezután öntsd bele a rumot, majd tedd bele a mazsolát. Ezután hozzá kell öntened a zabpelyhet, a sütőport, a mézeskalács fűszert, az őrölt mandulát és keverd el. Kezdd el evőkanalanként adagolni a lisztet és kevergesd amíg egy sűrű, ragadós masszát nem kapsz. Tehetsz még bele ha akarsz aszalt fügét, vagy datolyát is. Ha már sűrű a masssza, akkor halmozd fel egymástól 3-4 centire és 175 fokon süsd 15 percig.
Kókuszgolyó zabpehelyből
A következő hozzávaló mennyiség 24 adagot ad ki:
- 50 dkg zabpehely
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 5 evőkanál kakaópor
- 15 dkg margarin
- 3 evőkanál baracklekvár
- rumaroma
- 2 dl főzött kávé
- kókuszreszelék
- 15 dkg vaj
- 15 dkg margarin
Ennek a legegyszerűbb az elkészítése. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a darált diót, a porcukrot, a kakaót, az olvasztott margarint, a baracklekvárt, a rumaromát és a kávét. Ezt egy nagy de jól formázható masszává kell gyúrnod. Ezután dió méretű adagokat kell formáznod belőle. A végén pedig forgasd a kis golyókat kókuszreszelékbe. Tedd be a hűtőbe egy kicsit hogy keményebb legyen, és aztán már fogyasztható is.