Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az asztma és az allergia közti kapcsolat

2023. 04. 21. 11:22:01 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az asztma és az allergia között szoros kapcsolat áll fenn.

Az asztma egy krónikus légzőszervi betegség, amelynek során a légutak gyulladtak és összehúzódnak, ami nehézlégzést, köhögést és mellkasi szorító érzést eredményezhet.

 

Az allergia pedig egy olyan állapot, amikor az immunrendszer túlzottan reagál bizonyos anyagokra (allergénekre), például pollenre, poratkákra, állati szőrre vagy élelmiszerekre.

 

Az asztma és az allergia közötti kapcsolat az allergénekre adott immunválasz eredménye.

Az allergének bekerülve a szervezetbe, az immunrendszer túlzott választ ad rájuk, aminek következtében a légutak gyulladnak, az izmok összehúzódnak, és nyálkahártya választ válaszol. Ez az allergiás gyulladás az asztmás tüneteket, mint például a nehézlégzést és a köhögést okozza.

 

Az allergiás asztma a leggyakoribb asztma típus, és az allergiák az asztma kialakulásának egyik fő kockázati tényezője.

Az allergiás asztma esetén az allergének (például pollen vagy állati szőr) bejutása a szervezetbe légzéssel vagy érintkezéssel a légutakat irritálja, és allergiás reakciót vált ki. Az allergiás reakció során az immunrendszer felszabadít olyan vegyi anyagokat, mint a hisztamin, amelyek az asztmás tüneteket súlyosbíthatják.

 

Az allergiák nem csak az asztma kockázatát növelik, hanem az asztma súlyosságát is befolyásolhatják. Az allergénekkel való folyamatos expozíció további gyulladást okozhat az asztmás légutakban, ami az asztma tüneteinek súlyosbodásához vezethet.

 

Az asztma és az allergia kezelése is szorosan összekapcsolódik.

Az allergiák kezelése, például az allergén elkerülése, az antihisztamin vagy kortikoszteroid gyógyszerek alkalmazása segíthet az asztma tüneteinek enyhítésében. Az asztma kezelésében is fontos szerepet játszik az allergén kiiktatása, mivel az allergénekkel való expozíció csökkentése segíthet az asztma tüneteinek csökkentésében.

 

Az asztma és az allergia közötti összefüggés továbbá a gyermekkori évekre is kiterjed.

 

Az úgynevezett "atopikus mátrix" elmélet szerint az atópiás dermatitis (azaz az ekcéma) gyermekkorban előforduló bőrgyulladás az asztma és az allergia kialakulásának előfutára lehet. Az atópiás dermatitisben szenvedő gyermekek hajlamosabbak lehetnek az allergiás reakciókra és az asztma kialakulására a légutakban a bőrgyulladás miatt megzavart immunrendszer miatt.

 

Az asztma és az allergia kezelésében a megelőzés is fontos szerepet játszik.

Az allergének elkerülése, a megfelelő gyógyszerek rendszeres szedése, az életmódváltoztatások és az allergiás kiváltó tényezők kontrollálása mind hozzájárulhat az asztma és az allergia tüneteinek csökkentéséhez és a betegségek súlyosságának csökkentéséhez.

Fiatal nő inhalátort alkalmaz

 

Tartalomhoz tartozó címkék: allergia asztma asztma és allergia