Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az asztma tünetei és kezelési lehetőségei

2023. 04. 20. 14:59:56 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az asztma egy krónikus légúti betegség, amely az hörgők, azaz a légutak gyulladásával jár.

Az asztma tünetei egyénileg változóak lehetnek és súlyosságuk is eltérő lehet.

 

Az asztma leggyakoribb tünetei a következők:

 

Légzési nehézség: Az asztmában szenvedők gyakran panaszkodnak nehézlégzésre, fulladásra vagy légzési szorításra. Az érintettek úgy érezhetik, mintha nem kapnának elegendő levegőt, vagy mintha a mellkasukban valami szorítaná őket. Ez az állapot általában a hörgők összehúzódásából és azok nyálkahártyájának duzzanatából ered.

 

Köhögés: Az asztmás köhögés általában száraz rohamokban jelentkezik. Gyakran éjszaka erősödik, és kiválthatja a hideg levegő, az allergének vagy az irritáló anyagok belélegzése, valamint a fizikai aktivitás is egyaránt.

 

Zihálás: Az asztmás zihálás jellemző, sípoló vagy fütyülő hang, amelyet az elszűkült hörgők okoznak. Ez a tünet általában a kilégzés során hallható, de súlyosabb asztmás rohamok esetén akár az belégzés közben is előfordulhat.

 

Mellkasi fájdalom vagy szorítás: Az asztma okozhat mellkasi fájdalmat vagy szorítást, ami az érintettek számára kellemetlen érzést okozhat.

 

Fokozott légúti irritabilitás: Az asztmások légutai különösen érzékenyek lehetnek az irritáló anyagokra, például füst, por, pollen, állatszőr vagy bizonyos szagok, ami tüsszögést, orrviszketést, szemviszketést vagy orrdugulást is okozhat.

 

Általános rossz közérzet: Az asztma súlyosabb rohamaihoz általános rossz közérzet, fáradtság, fejfájás és ingerlékenység is társulhat.

 

Az asztma kezelése általában két fő célra összpontosít: a tünetek enyhítésére és az asztma rohamok megelőzésére.

 

Az asztma kezelési lehetőségei az alábbiak lehetnek:

 

Gyógyszerek: Az asztma kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre. Az asztma gyógyszerek különböző csoportokba sorolhatók, és a kezelést az orvos az egyéni betegségtörténet és tünetek alapján írja fel.

 

Bronchodilatátorok: Ezek a gyógyszerek a hörgők simaizmait ellazítva tágítják azokat, így enyhítik a légúti szűkületet, és megkönnyítik a légzést.

 

Kombinált inhalációs készítmények: Ezek olyan inhalációs készítmények, amelyekben az előző két csoportba tartozó gyógyszerek kombinációja található meg egyetlen inhalátorban.

 

Megelőző intézkedések: Az asztma tüneteinek enyhítése érdekében fontos megelőző intézkedéseket is betartani, például az allergének (pl. poratkák, állatszőr, pollen) kerülését, dohányzás elkerülését, illetve az egészséges életmód fenntartását.

Asztmás beteg és kezelőorvosa

Tartalomhoz tartozó címkék: asztma asztma tünetei