Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A rendszeres séta jótékony hatásai az egészségre

2023. 07. 05. 09:15:00 hillvital.hu

A gyaloglás azok számára a legtökéletesebb választás, akik jelentős túlsúllyal rendelkeznek, és ehhez kapcsolódóan ízületi problémákkal is küzdenek.
 

A gyaloglás során a tempót és a távolságot is mi határozzuk meg.

Igyekezzünk olyan távot és tempót választani, aminek a teljesítése után jóleső fáradtságot érzünk, közérzetünk kellemes marad. A tempós séta olyan gyaloglási forma, amelyet a mérsékelt tempójú séta és a gyors séta közötti intenzitással végzünk. Az értelmezése valamelyest egyéni lehet, mivel az egyén fizikai állapota és edzettségi szintje alapján változhat a tempós séta intenzitása.

 


A tempós séta hatásai

 

Kardiovaszkuláris egészség javulása: A tempós séta növeli a szívritmust és javítja a keringést, segítve ezzel a kardiovaszkuláris rendszer egészségét. A szívünk és az érrendszerünk is meghálálja. Ez csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, beleértve a magas vérnyomást és a szívbetegségeket. A mozgás hatására élénkül a vérkeringésünk, az erek vérellátása is jobb lesz, javul a szervezet oxigénellátása. Így csökken a szívbetegségek, az érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke kockázata. A mozgás során erőteljesen használjuk a testünk minden izmát és a csontjainkat.

 

Súlykontroll: A séta jótékony hatásai között természetesen megemlíthető a testsúly csökkentése is. Ennek oka, hogy segíthet a testsúly fenntartásában vagy csökkentésében. A kalóriaégetés növekedése révén hozzájárulhat a fogyáshoz vagy testsúlykontrollhoz.

 

Izomtónus és erő: A sétálás során a lábizmok és a farizmok munkában vannak, ami hozzájárul az alsó test izomzatának erősítéséhez és tonizálásához. A tempós séta emellett támogathatja az egyensúlyt és a stabilitást is.

 

Csontegészség: Az ízületeinknek is kedvez a kíméletes átmozgatás. Gyaloglás közben az erős combizom tehermentesíti a térdízületeket, a farizom pedig a medencét tartja megfelelő helyzetben. A csontritkulás is megelőzhető a rendszeres gyaloglással. A tempós séta során a szervezetnek sokkal több energiára van szüksége, mint amikor csak egy íróasztal mögött üldögélünk egész nap. Így beindulhat a zsírégetés is. Ehhez legalább fél órát kell egy alkalommal sétálni.

A rendszeres sétálás segíthet a csontok erősítésében és a csontritkulás kockázatának csökkentésében. A lábszár- és combcsontok terhelése a sétával elősegítheti a csontsűrűség növekedését. 

 

Hangulatjavítás: A testmozgás, ideértve a tempós sétát is, endorfinokat szabadít fel, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a hangulatra és csökkenthetik a stresszt és a szorongást. Rendszeres séták segíthetnek a mentális egészség fenntartásában és javításában.

 

Anyagcsere javulása: A rendszeres séta serkentheti az anyagcserét, ami segíthet a glükózszint szabályozásában és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

 

Jobb alvás: Az aktív életmód, amelybe a tempós séták is beletartoznak, hozzájárulhat az alvás minőségének javításához. Rendszeres testmozgás segíthet az alvási nehézségek csökkentésében és az alvási minták stabilizálásában.

 

Jobb koncentráció és agyi teljesítmény: A friss levegőn történő séta és a testmozgás általánosságban is javíthatja az agyi teljesítményt és a koncentrációt. Sok embernek segít a gondolkodás és a problémamegoldás során.

 

A szervezetünk a gyaloglás hatására nem csak a zsírt, hanem az inzulint is hatékonyabban tudja majd feldolgozni, így felgyorsul az anyagcsere is.

Ezért a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepet játszik a gyaloglás. Egyéb jótékony hatása, hogy a jó levegőn végzett mozgás örömöt okoz, így termeli a boldogsághormont. Az endorfin jelenléte a szervezetben pedig csökkenti a stresszt.
 


A természet, az oxigénnel dús levegő megnyugtatóan hat ránk. A séta során fellépő kellemes fáradtság pedig az alvásproblémákban jelent segítséget. Könnyebben megy az alvás, és sokkal pihentetőbb is lehet. Ha rendszeresen gyalogolunk, könnyebben fogjuk venni az előttünk álló lépcsőket, egy hosszabb sétát, akár egy rövidebb túrát. De még a busz után is bátrabban fogunk szaladni, mert biztos, hogy nem fog elfogyni futás közben félúton a levegő. 


Egészséges a gyaloglás!

Mi számít egészségügyi sétának?

Az "egészségügyi séta" vagy "egészségmegőrző séta" egy olyan testmozgási forma, amelynek célja az egészség és a jó közérzet fenntartása, valamint a fizikai aktivitás napi rutin részévé tétele. Az egészségügyi sétának nincs egy szigorúan meghatározott sebessége vagy intenzitása, és általában mindenki számára elérhető és könnyen kivitelezhető. Napi 1 óra séta rendszeresen fenntartva már nagyban hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.