Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hormonok és a szív-érrendszeri egészség

2023. 11. 21. 11:10:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A hormonoknak számos szerepük van a szív-érrendszeri egészség fenntartásában.

A szív-érrendszeri rendszer szabályozásában részt vevő hormonok között szerepelnek olyanok, mint az adrenalin, a noradrenalin, az insulin, a kortizol és a pajzsmirigyhormonok. Ezek a hormonok közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a szív működését, az érrendszeri tónus szabályozását és más szív-érrendszeri folyamatokat.

Íme néhány példa a hormonok és a szív-érrendszeri egészség közötti kapcsolatokra:

 1. Adrenalin és Noradrenalin: Ezek a stresszhormonok a mellékvese által termelődnek, és a szervezetet az "üzemmódra kapcsolják". Ezek a hormonok növelhetik a szívfrekvenciát és a vérnyomást, hogy a szervezet felkészüljön a külső veszélyekre. Hosszú távon azonban fokozott szintjük negatívan befolyásolhatja a szív-érrendszeri egészséget, például elősegítheti a magas vérnyomás és más szívbetegségek kialakulását.

 2. Inzulin: Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely szerepet játszik a glükóz anyagcseréjében. Az inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegség esetén a magas vércukorszint szív-érrendszeri problémákhoz vezethet, beleértve a szívbetegségeket és az érrendszeri károsodást.

 3. Kortizol: Ez a stresszhormon a mellékvese által termelődik, és hosszú távú stresszhatásokra válaszul emelkedik a szervezetben. A tartósan magas kortizolszint kapcsolatba hozható a magas vérnyomás, a gyulladások és más szív-érrendszeri problémák kialakulásával.

 4. Pajzsmirigyhormonok: A pajzsmirigy hormonjai, például a tiroxin, szabályozzák az anyagcserét. Túlműködése (hipertireózis) vagy alulműködése (hipotireózis) szív-érrendszeri problémákat okozhat, beleértve a szívritmuszavarokat és a szívizomgyengeséget.

A vazopresszin és az ösztrogén két különböző hormon, és különféle módon járulnak hozzá a szervezet működéséhez. Az alábbiakban részletesen bemutatom mindkét hormon szerepét és hatásait a vérnyomás szabályozásában és a kardiovaszkuláris egészségben.

Vazopresszin és Vérnyomás Szabályozás:

Vazopresszin:

 • A vazopresszin egy olyan hormon, amely a hipotalamuszban termelődik, majd a neurohipofízisben (agy alapi hipofízisréteg) szabadul fel.

 • Fő feladata a vízvisszatartás szabályozása, valamint a vesék által termelt vizelet mennyiségének csökkentése.

 • A vízvisszatartás növeli a vér térfogatát, ami hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez.

Vérnyomás Szabályozása:

 • A vazopresszin hatással van a vízvisszatartásra, és így befolyásolja a vér térfogatát és viszkozitását.

 • A vazopresszin szintje növekedhet alacsony vérnyomás vagy alacsony véráramlás esetén, például vérveszteség vagy dehidratáció következtében.

 • A hormon segíthet fenntartani a megfelelő vérnyomást a veszteség kompenzálásával.

Ösztrogén és Kardiovaszkuláris Betegségek:

 

Ösztrogén:

 • Az ösztrogén a női nemi hormon, amely a petefészkekben termelődik, és számos szöveten keresztül hatással van a szervezetre.

 • Az ösztrogén kedvező hatással lehet a kardiovaszkuláris egészségre, mivel részt vesz az érfalak védelmében, az érfalak rugalmasságának fenntartásában és a véredényekben a koleszterin lerakódások gátlásában.

 

Kardiovaszkuláris Betegségek:

 • Az ösztrogén szintje az életkorral csökken, különösen a menopauza idején. Ez növelheti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát a nőknél.

 • Az ösztrogénterápia (hormonpótló kezelés) néha alkalmazzák a menopauzás nők esetében a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentése érdekében.

 

A hormonok és a szív-érrendszeri egészség