Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A terhesség és a hormonális változások

2023. 11. 20. 15:33:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A terhesség során jelentős változások következnek be a női hormonrendszerben.

 

Mi a placentális hormonok szerepe?

A placentális hormonok olyan hormonok, amelyek a placenta, azaz a magzat és az anya közötti szerv, által termelődnek a terhesség során. Ezek a hormonok kulcsfontosságú szerepet játszanak a terhesség fenntartásában és a születendő gyermek fejlődésében.

 

Néhány fontos placentális hormon és szerepük:

 

Humán koriongonadotropin (hCG): A hCG a terhesség korai szakaszában termelődik a placenta által. A fő szerepe az, hogy fenntartsa a corpus luteumot, amely progesteront termel. A progesteron szükséges a terhesség megtartásához, mivel segít a méhnyálkahártya megfelelő vastagságának fenntartásában.

 

Prolaktin: A prolaktin a terhesség alatt fokozódik, különösen a harmadik trimeszterben. A prolaktin szerepet játszik a tejmirigyek kifejlődésében, és elősegíti a tejtermelést a szülés után. Ez a hormon fokozza a tejmirigyek érzékenységét az oxitocin nevű hormonra, ami szintén a placenta által termelődik, és szabályozza a méh összehúzódását.

 

Ösztrogén és progeszteron: Ezek a hormonok elsősorban a petefészkekben és a corpus luteumban termelődnek, de a terhesség előrehaladtával a placenta veszi át a termelésüket. Az ösztrogén és a progeszteron szükségesek a terhesség fenntartásához, a méhnyálkahártya megfelelő kialakulásához, és segítenek előkészíteni a testet a szülésre.

 

Szomatomammotropin (humán placentális laktogén): Ez a hormon szerepet játszik az anya anyagcseréjének szabályozásában és a szénhidrát-anyagcserében. Emellett növeli az anyatej kiválasztását és elősegíti a csecsemő növekedését.

 

Oxitocin: Ez a hormon a szülés során és a szoptatás során játszik szerepet. Stimulálja a méhizomzat összehúzódását és szabályozza az anyatej kiválasztását.

A terhesség és a hormonális változások

Tartalomhoz tartozó címkék: hormon hormonok terhesség